A lakók is csak engedéllyel mehetnek Taorminába - Kezdődik a G7-csúcstalálkozó

Infostart
2017. május 26. 06:36
A terrorizmus elleni harc, a gazdaság fenntarthatósága és az innováció lesz a G7 országok pénteken kezdődő, kétnapos szicíliai csúcstalálkozójának központi témája.

Donald Trump amerikai elnök és Emmanuel Macron francia államfő számára is ez a mostani csúcstalálkozó lesz hivatalba lépése óta az egyik, vagy talán

a legjelentősebb nemzetközi megbeszélés.

A világ iparilag fejlett országait tömörítő G7 csoport pénteken kezdődő kétnapos csúcstalálkozóját a soros elnök Olaszország a szicíliai Taormina városába hívta össze.

A találkozó idei témái a polgárok biztonsága, a terrorizmus elleni harc, a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóság, valamint az egyenlőtlenségek csökkentése, az innováció, készségek és munkaerő fejlesztése.

A csúcs előtt a házigazda Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök azt mondta, "nem lesz könnyű találkozó". A nemzetközi sajtó hónapok óta arról ír, ez a mostani csúcs lehet az első olyan fórum, ahol a világ jelentős hatalmainak vezetői előtt kénytelen lesz számtalan kérdésben színt vallani Donald Trump januárban hivatalba lépett amerikai elnök.

Taorminában sosem látott biztonsági intézkedésekkel készültek csúcsra,

ahol a kanadai, francia, német, olasz, japán, brit és amerikai állam- és kormányfők mellett megjelennek az unió vezetői, illetve mások mellett öt afrikai ország delegáció.

A helyi sajtó arról cikkezett, az alig 11 ezer lakosú Taormina vezetői attól félnek, kudarcba fullad a találkozó a szigorú biztonsági előírások miatt. Az utolsó napokban még éjszakai is dolgoztak, hogy fogadóképessé tegyék a települést, azonban az amerikai delegáció határozott kérését, miszerint például a Trump elnöknek otthont adó szálloda felé vezető több utat ki kell szélesíteni, egyszerűen nem tudták teljes mértékben teljesíteni.

Taorminába csütörtök reggel óta az ott lakók is kizárólag külön engedéllyel tudnak bejutni, még a gyerekek nyakában is folyamatosan ott kell lógnia a direkt erre a pár napra kiadott fényképes belépőkártyának. Minden utcában fegyveresek állnak, összesen 10 ezer egyenruhást vezényeltek a településre. A csúcs idejére, szombaton Taormina mellé G7-ellenes tüntetést szerveztek globalizáció ellenes szervezetek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A lakók is csak engedéllyel mehetnek Taorminába - Kezdődik a G7-csúcstalálkozó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást