EU-csúcs: Magyarország kérte a kötelező kvótákra utaló rész törlését a nyilatkozatból

InfoRádió / MTI
2016. október 18. 19:09
Mivel tudható, hogy a migránsok legtöbbje illegálisan tartózkodik Európában, Magyarország kérte az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján elfogadandó nyilatkozatból a kötelező elosztási kvótákra utaló szövegrész törlését - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára kedden Luxembourgban.

Az államtitkár az uniós országok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozását követően nyilatkozott erről.

Takács Szabolcs elmondta, hogy Magyarország nem tud egyetérteni olyan szöveg elfogadásával, amely azt mondaná ki, hogy az illegális migrációt le kell lassítani. Ezért a tanácskozáson azt a magyar álláspontot képviselte, hogy az illegális migrációt nem lassítani, hanem megállítani kell - hangsúlyozta az államtitkár.

Elmondta, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az állam- és kormányfők által pénteken elfogadásra váró szövegben még hangsúlyosabban jelenjen meg a schengeni és a dublini egyezményekben foglaltak minden tagállamra kötelező végrehajtása. Amennyiben a tagországok ennek eleget tesznek, az jelentős előrelépést hozó változást jelentene a migráció megfékezésében - vélekedett.

Hangsúlyozta azt is, hogy az uniós vezetőknek el kellene ismerniük azt, hogy a tagállamok egy része jelentős erőfeszítéseket tett a schengeni külső határok védelme érdekében, védelmet nyújtva egész Európa számára.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a migrációs hullám megállítása érdekében a származási partnerországokkal kötött együttműködést ki kell terjeszteni a dél-ázsiai országokra is. A készülő szövegnek utalnia kell a Pakisztánnal és Bangladessel kötendő megállapodásokra is - jelentette ki.

Takács Szabolcs arról tájékoztatott, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetés felülvizsgálatával kapcsolatban a politikusok egyetértettek abban, hogy Európának olyan komoly belső és külső kihívásokkal kell megküzdenie, mint a migrációs válság, a munkanélküliség és a gazdasági fejlődés lassulása. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az ezek kezelésére fordított támogatásokat semmilyen formában ne kapcsolják össze a folyamatban lévő kohéziós és a közös agrárpolitikával.

Az államtitkár kijelentette, a kohéziós politikát meg kell őrizni a 2020 utáni időszakban is Európa versenyképességének megőrzése érdekében.