Médiaviszály Berlin és Ankara között

Infostart
2016. szeptember 28. 08:08
A német média történetében eddig nemigen fordult elő, hogy egy állami rádió- vagy tévéállomás pert indítson egy külföldi ország hatóságai ellen. Most ez történt, ugyanis a Deutsche Welle riporterei Ankarában interjút készítettek az ifjúsági- és sportügyekben illetékes miniszterrel, akinek munkatársai a felvételt követően egyszerűen elkobozták az anyagot és ennek átadására többszöri felszólítás ellenére sem voltak hajlandók.

A Deutsche Welle újságírói Ankarában előzetesen egyeztették a témákat az ifjúsági és sportügyekben illetékes miniszterrel. Az interjú során azonban szóba került a női egyenjogúság kérdése is, ami alighanem felingerelte Akif Csatagaj Kilicset és feltehetően ez váltotta ki a miniszter azon döntését, hogy a felvételt mégse közvetítse a Deutsche Welle. A két német újságíró megütközött Akif Csatagaj Kilics különös döntésén, mire a miniszter munkatársai elkobozták a kép- és hanganyagot.

A szokatlan lépésre Deutsche Welle azzal válaszolt, hogy követelte a felvétel haladéktalan visszaszolgáltatását, amit a török hatóságok megtagadtak. Erre a berlini kormány közvetlen fennhatósága alá tartozó rádió- és tévéállomás pert indított az ifjúsági és sportügyekben illetékes minisztérium ellen Ankarában.

A Deutsche Welle lépését a kancellár szóvivője is helyesnek nevezte és ostorozta a sajtószabadság csorbítására tett kísérletet. Berlin és Ankara között feszültté vált a viszony, miután a német törvényhozás a nyár elején szabályos népirtásnak nyilvánította az örmények kiirtását az egykori török birodalomban az első világháború idején. Megtorlásként az ankarai kormány megakadályozta, hogy német képviselők meglátogassák a kelet-törökországi Incsirlik NATO támaszponton állomásozó német légikötelék katonáit.

Időközben azonban a kancellár kijelentette, hogy a törvényhozás népirtásra vonatkozó határozata jogilag nem köti a kormányt, mire Ankarában is békülékenyebb hangnemet ütöttek meg és kilátásba helyezték az incsirliki légitámaszpont felkeresésének engedélyezését. Berlinben remélik, hogy a legújabb médiaviszályt végülis sikerül rendezni. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Médiaviszály Berlin és Ankara között
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást