Olaszország: "Az egész föld mozgott"

Infostart
2016. augusztus 26. 12:23
267-re emelkedett a szerdai közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma. A jelentések szerin az áldozatok között legkevesebb 11 külföldi van.

Reggel újabb erős utórengés rázta meg Olaszország középső részét. A szerdai 6,2-es erősségű földmozgás után romokban heverő Amatrice településen a röviddel fél hét előtti földmozgások idején is sokan dolgoztak a romokon. A mostani rengés a Richter-skála szerint 4,8-es erősségű volt.

A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója arról beszélt, az egész föld mozgott, ismét megmozdultak az épületek is, több ház felett porfelhő jelent meg. Újabb sérültekről azonban egyelőre nem érkezett jelentés a szerdai katasztrófa által leginkább sújtott településekről. A hét közepi természeti csapás áldozatainak száma péntek reggelre 267-re emelkedett, a holtestek kiemelése a romok közül folyamatos. 400 embert kórházban ápolnak. Az olasz polgári védelem operatív központjában tartott szerdai sajtótájékoztatón jelezték, a mentési munkálatok során eddig 215 túlélőt emeltek ki a romok alól.

Thierry Camelbeeck, a belga obszervatórium szeizmológusa az Euronewsnak azt magyarázta, a térségben az elmúlt években jelentősen megnőtt a földrengések száma, amit az Appennin-hegységben zajló belső folyamatok okoznak. A 2009-es L'Aquila-i földrengésben is azért haltak meg olyan sokan, mert a házak döntő többsége nem földrengésbiztos. Sok évtizeddel ezelőtt terméskőből, esetleg téglából építkeztek, az erős földmozgásoktól szinte szó szerint szétrobbannak ezek a falak. A mentőegységek – a helyiek beszámolói szerint – nagyon lassan érkeztek meg szerdán, amit azzal magyaráztak, hogy a szűk és meredek hegyi utak megnehezítették az egységek mozgását.

Hírügynökségi jelentések szerint legkevesebb 11 külföldi vesztette életét az olaszországi földrengésben: öt román, három brit, egy spanyol, egy kanadai és egy salvadori állampolgár halhatott meg a természeti csapásban. Magyar sérültekről, illetve áldozatokról a budapesti külügyminisztérium nem tud.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
"Az egész föld mozgott"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást