Hillary Clinton meghódítaná az elégedetlen republikánusokat

InfoRádió
2016. augusztus 11. 13:13
Továbbra is Donald Trump republikánus elnökjelölt egy nemrég tett kijelentése foglalkoztatja leginkább az amerikai sajtót, amelyben a demokraták értelmezése szerint fegyveres ellenállásra buzdított. Eközben Hillary Clinton demkorata elnökjelölt új kezdeményezést indított a bizonytalan szavazók megnyerésért. Az amerikai elnökválasztás legfrissebb kampányhírei.

Magyarázkodni kényszerült Donald Trump republikánus elnökjelölt egy néhány napja tett nyilatkozata miatt, amelyben - egyes értelmezések szerint - demokrata párti ellenlábasa, Hillary Clinton elleni fellépésre buzdította a fegyverviselést támogatókat. A politikus az észak-karolinai Wilmingtonban a következőket mondta:

"Hillary meg akarja szüntetni a Második Alkotmánykiegészítést. Egyébként ha oda jut, hogy ő választhatja ki a bíráit, már nem tehetnek semmit. Bár talán a Második Kiegészítés hívei tudnak, nem is tudom."

Donald Trump amerikai alkotmány fegyverviselési jogot biztosító második kiegészítése utalt, ám másnap Virginiában már hangsúlyozta, hogy mondataival nem a demokrata elnökjelölt elleni erőszakra, hanem arra buzdította a fegyverviselést támogatók népes szavazótáborát, hogy voksaikkal akadályozzák meg Hillary Clinton elnökségét.

Maga a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton az iowai Des Moines-ban kampányolva fenyegetésnek minősíttette a fegyverviselést támogatók buzdítását. Mint mondta: ha az ember elnökségre pályázik vagy az Egyesült Államok elnöke, akkor a szavaknak félelmetes következményeik vannak.

Az ügyet az is tarkította, hogy Donald Trump korábban cáfolta, hogy kijelentése miatt hivatalosan egyeztetett volna a titkosszolgálattal, ám a sajtó kiderítette, hogy mégis volt közöttük egyeztetés.

Mindeközben Hillary Clinton kampánycsapata új kezdeményezést jelentett be, amelynek célja, hogy megnyerje magának a bizonytalan szavazókat és az elégedetlen republikánusokat. Az Együtt Amerikáért kampányt azt követően hozták nyilvánosságra, hogy több republikánus politikus és személyiség is nyilvánosan jelezte: Hillary Clintont támogatja Donald Trump helyett.

Annak ellenére, hogy támogatottsága az utóbbi napokban meredeken zuhanni kezdett, Donald Trump az NBC összeállítása alapján továbbra sem költött egy centet sem tévéreklámokra, miközben Hillary Clinton stábja az előválasztások óta 52 millió dollárt fordított erre, sőt támogatói is dollármilliókat fordítottak hasonló célokra.

Jó hír azonban a republikánus jelöltnek, hogy bár a mormonok nem szívlelik, az amisok, lévén elkötelezett konzervatívok, ha az urnákhoz járulnak, akkor a CBC riportja alapján Donald Trumpra fognak szavazni.

A RealClearPolitics nevű honlap összesítése alapján jelenleg Hillary Clinton támogatottsága országosan 48 százalékos, Donald Trump pedig 7,7 százalékkal van lemaradva a volt külügyminiszter mögött.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hillary Clinton meghódítaná az elégedetlen republikánusokat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást