Provokatívnak tartják az észak-koreai rakétakísérletet

InfoRádió / MTI
2016. augusztus 5. 08:52
Amerikai, dél-koreai és japán védelmi tisztségviselők elítélték az Észak-Korea által két nappal ezelőtt végrehajtott rakétakísérletet.

A Pentagon által, a három ország védelmi tisztségviselőinek videokonferenciáját követően pénteken kiadott közleményben "provokatív cselekménynek" és "a békére és stabilitásra nézve komoly fenyegetésnek" minősítették Phenjan legutóbbi rakétatesztjét.

Csütörtökön az amerikai légierő csendes-óceáni parancsnoksága bejelentette, egy tucatnyi F-16-os vadászgépet vezényelt az Egyesült Államok Dél-Koreába, hogy megerősítse ázsiai szövetségese védelmi rendszerét a sorozatos észak-koreai rakétakísérletek keltette feszültség miatt.

Észak-Korea április óta több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Phenjan legutóbb szerdán bocsátott fel egy ballisztikus rakétát, amely ezer kilométeres út megtétele után a tengerbe zuhant Japán kizárólagos gazdasági övezetében, az Oga-félszigettől 250 kilométerre nyugatra.

Ez volt az első alkalom, hogy Japán felségvizeiben vagy azok közvetlen közelében csapódott a tengerbe Észak-Koreából indított rakéta.

Két héttel korábban Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. Később a hatóságok azt közölték, hogy a gyakorlatban dél-koreai kikötők és repterek ellen hajtottak végre színlelt megelőző csapást.

Phenjanban az vált ki különösen heves reakciót, hogy Washington és Szöul július elején bejelentette: Dél-Koreába telepítenek egy THAAD típusú rakétaelhárító rendszert az észak-koreai fenyegetés miatt.