Párizsi főügyész: a merénylő teljesen ismeretlen volt a hírszerzés előtt

InfoRádió / MTI
2016. július 15. 17:56
A nizzai gázolásos merénylet elkövetője, a tunéziai állampolgárságú Mohamed Lahouaiej Bouhlel teljesen ismeretlen volt a hírszerző szolgálatok előtt - közölte pénteken Francois Molins párizsi ügyész.

Molins tájékoztatott arról is, hogy egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a merénylet elkövetésének módja terrorcselekményre vall, és a támadás "tökéletesen megfelel" a terrorszervezetek gyilkosságokra buzdító állandó felhívásainak.

A főügyész tudatta: a merénylőt egy közlekedési baleset nyomán elkövetett erőszakos cselekményért hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték idén márciusban, de a francia hírszerzésnek "semmilyen bizonyítéka" nem volt arra, hogy a férfi radikális iszlamista eszméket vallott volna.

Molins hozzátette, a nyomozók még mindig vizsgálják azt, hogy Bouhlel magányos elkövető volt-e, vagy voltak bűntársai.

A merényletnek 84 halálos áldozata van, köztük tíz gyermek és kamaszkorú fiatal. A támadásban 202 ember sérült meg, közülük 52-en vannak élet és halál között - közölte az ügy vizsgálatával megbízott főügyész.

Molins tájékoztatott arról is, hogy Bouhlel többször is rálőtt a rendőrökre, míg a teherautó megállt és a hatóságok végeztek vele. A rendőrség egy pisztolyt és több fegyverutánzatot találtak a gépjármű vezetőfülkéjében, az otthonában végzett házkutatás során pedig lefoglaltak egy telefont és egy számítógépet.

A főügyész hozzátette, a merénylő volt feleségét őrizetbe vették a hatóságok.