Fico: Elsődleges célunk az EU külső határainak védelme

Infostart
2016. július 6. 19:49
A Strasbourgban tartózkodó szlovák kormányfő szerdán délelőtt az európai parlamenti képviselők előtt ismertette a szlovák soros uniós elnökség prioritásait.

Robert Fico az uniós képviselők előtt elmondta, a Brexit az unió sikertelenségének jele, a közösségnek pedig jobban oda kell figyelnie a kritikus hangokra, rugalmasabbnak, kevésbé bürokratikusnak kell lennie. „Az emberek ugyanis gyakran egy értelmetlen, bonyolult szerkezetként tekintenek az unióra, ami távol áll tőlük” – fogalmazott a kormányfő.

„Sajnos olyan helyzetbe kerültünk, amikor le kell győznünk a félelmet. Polgáraink aggódnak a migráció miatt, és tartanak attól, hogy elveszítik kulturális identitásukat. Félnek a terrorizmustól, és a gazdasági problémáktól, attól, hogy munka nélkül képtelenek lesznek tisztességesen gondoskodni családjukról” – véli Fico, aki szerint a félelem a legrosszabb tanácsadó.

A szlovák miniszterelnök arról is beszélt, bár a polgárok látják az unió hiányosságait, a legtöbben mégis kitartanak amellett, hogy az unióban van a helyünk. A 2017-es költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, rugalmasnak kell lennie, reagálnia kell az unió prioritásaira, és azokra a kihívásokra is, melyekkel már most szembesülünk.

„Legfontosabb prioritásunk az Európai Unió külső határainak védelme, a schengeni rendszer biztonsága és működőképessége, valamint a migráció okainak megszüntetése” – vázolta fel a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a migráció legyőzése érdekében Szlovákiának együtt kell működnie a harmadik országokkal is, elsősorban azokkal, ahonnan a migránsok származnak, valamint a tranzit-országokkal.

A szeptember 16-ára kitűzött nem formális európai uniós pozsonyi csúccsal kapcsolatban a házigazda szerepét vállaló miniszterelnök kijelentette, nagyok az elvárások, és az elkövetkező két hónapban Szlovákia mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a csúcs ne csak öncélú improvizáció legyen.

Amíg Robert Fico Strasbourgban a szlovák elnökség prioritásait ismertette, addig a pozsonyi parlamentben a leváltásáról vitáztak a képviselők. Azaz csak vitáztak volna, mivel a szerdára összehívott rendkívüli ülés a törvényhozás határozatképtelensége miatt el sem kezdődött. A vitát ezért csütörtökre halasztották. Az ellenzék azért váltaná le Robert Ficót, mert a kormányfő továbbra is védi az adócsalási ügybe keveredett belügyminiszterét, Robert Kaliňákot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fico: Elsődleges célunk az EU külső határainak védelme
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást