Átalakítja kormányát a román miniszterelnök

InfoRádió / MTI
2016. július 5. 18:58
Kormányátalakítást jelentett be Dacian Ciolos román miniszterelnök, aki négy miniszterét váltotta le.

A román kormányfő kedd délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy Adrian Curaj oktatási, Dan Costescu közlekedési, Marius Bostan információs technológiai és Dan Stoenescu határon túli románokért felelős minisztereket váltotta le.

Döntését azzal indokolta, hogy bizonyos projektekben lemaradások voltak, és kormányának új lendületre van szüksége. A volt közlekedési miniszternek főleg azt rótta fel, hogy nem sikerült megreformálnia az autópályákat építő országos útügyi vállalatot, ezért az autópályák építése lassan halad. A volt oktatási miniszter esetében azt nehezményezte, hogy nem sikerült tisztáznia kellő határozottsággal a doktori dolgozatok esetében felmerült rendszerszintű plágiumgyanút. Korábban több közéleti személyiségről bizonyosodott be - többek között Victor Ponta volt román szociáldemokrata miniszterelnökről -, hogy a plágium vétségével szerzett doktori diplomát, ami Ciolos szerint az egész román doktori iskolára árnyékot vet, és rontja a román oktatási rendszer hitelességét.

A határon túli románokért felelős miniszterrel azért volt elégedetlen, mert nem sikerült megfelelően népszerűsítenie a külföldön élő románokkal a levél útján való szavazás lehetőségét, amit az idén vezettek be - magyarázta Ciolos. A külföldön élő románok csak akkor élhetnek szavazati jogukkal a novemberi parlamenti választáson, ha előtte regisztrálnak, a román választási hatóság adatai szerint azonban mostanig nagyon kevesen tették meg ezt.

Ciolos közölte: oktatási miniszternek Mircea Dumitrut, a Bukaresti Tudományegyetem rektorát, közlekedési miniszternek Sorin Buse menedzsert, a határon túli románokért felelős tárcavezetőnek Maria Ligor kanadai román nagykövetet javasolta Klaus Iohannis román elnöknek. Az információs technológiai minisztérium élére Ciolos ideiglenesen Dan Tudorachét ajánlotta.

A tavaly novemberben hivatalába lépett szakértői Ciolos-kormányból az idén négy miniszter mondott le önként vagy volt kénytelen távozni a miniszterelnök döntése alapján. A miniszterelnök korábban kilátásba helyezte, hogy át fogja alakítani kormányát, de ennek időpontja nem volt ismert.