Ezért ismétlik meg az osztrák államfőválasztást

Infostart
2016. július 1. 18:41
Meg kell ismételni az államfőválasztás második fordulóját Ausztriában az alkotmánybíróság ismertetett döntése szerint. A bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámláláskor elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott.

„Nem emlékszem rá, hogy az európai kultúrkörben előfordult-e valaha, hogy meg kellett ismételni egy államfőválasztást, tehát ez precedens nélküli esemény” - mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Mint kiderült, a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozva ismétlik meg ezt a választást, az alulmaradt szabadságpárti jelölt óvására.

„A választáson kifejezett csalás sem történt. Ami történt, az a választási, szavazatszámlálási procedúrára vonatkozik, és a manipuláció gyanúját jelenti. Hamarabb kezdték el számolni a levélben érkezett szavazatokat, mint ahogy megengedhető lett volna” - fűzte hozzá a Corvinus Egyetem tanára.

Kiss J. László szerint éppen az az ítélet különlegessége, hogy nem tudják bizonyítani a választási csalást.

„De a jogállamiság tekintetében az is elég, ha nem az előírások szerint történt a szavazatok összeszámlálása. Vagyis már vasárnap elkezdték a levélben érkezett szavazatokat több választókörzetben összeszámolni, holott erre csak hétfőn lett volna lehetőség” - fogalmazott Kiss J. László.

Az InfoRádiónak arra a kérdésére, hogy amennyiben most a Szabadságpárt jelöltje nyeri a választást, akkor a Brexit fényében előállhat-e olyan helyzet, hogy Ausztria is elgondolkozik az Európai Unióból való kilépésen, a Corvinus Egyetem tanára úgy válaszolt:

„Ez ügyben már nyilatkozott a Szabadságpárt elnöke, aki differenciáltabb álláspontot képvisel. Azt hangsúlyozta, hogy amennyiben az Európai Unió vezetése központosító lépéseket tesz és egyre több hatáskört von el a tagállamoktól, akkor meg kell kérdezni az osztrák népet, hogy ilyen körülmények között akar-e Ausztria, illetve az osztrák társadalom az EU tagja lenni. Tehát nem automatikusan kérdeznék meg az embereket, hanem az EU politikájától függően” - mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádiónak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabálytalanság miatt ismétlik meg az osztrák államfőválasztást
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást