Szijjártó: Nincs magyar állampolgár az isztambuli áldozatok között

Infostart
2016. június 29. 15:52
Az isztambuli konzulátuson regisztrált, Törökországban tartózkodó magyar állampolgárok mindegyike jól van - mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter.

„A mi esetünkben a 2-es biztonsági fokozatban szerepel a Törökországgal kapcsolatos utazási iránymutatás, ami azt jelenti, hogy fokozott óvatosságot kérünk minden Törökországba utazó magyar állampolgártól és van néhány olyan területe Törökországnak, ahová egyáltalán nem javasoljuk az utazást. Ezek olyan területek, amelyeket a magyar turisták amúgy is kevésbé látogatnak” - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette: az isztambuli főkonzulátusunkon összesen 76 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemre, közülük 11-en tartózkodnak jelenleg Isztambulban.

„Mind a 11 magyar állampolgárral beszéltünk, jól vannak. 65-en tartózkodnak a török tengerparti térségben, közülük 64-et tudtunk elérni, ők is jól vannak. Az isztambuli kormányzóság pedig arról értesített minket, hogy sem a halottak, sem a sebesültek között nincsen magyar állampolgár” - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Mint elmondta, biztosan sokan vannak olyanok is, akik nem regisztráltak, akikről nem tud a tárca.

„Ez a mostani eset is rávilágít arra, hogy milyen fontos a konzuli regisztráció, mert sokkal könnyebb az itthon lévőknek, ha értesülnek arról, hogy a szeretteik épségben vannak” - jegyezte meg a külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy tegnap a Turkish Airlines járata Budapestről Isztambulba tartott, amikor azt az utasítást kapta, hogy az ankarai repülőtéren szálljon le. Voltak köztük magyar utasok is, közülük egyet már hozzá tudtak segíteni gépkocsibérlésen keresztül a térség elhagyásához.

„A többieket a Turkish Airlines egy szállodába szállította, köztük az új tokiói nagykövetünket is, aki azonnal értesítette az ankarai nagykövetséget a hollétükről. Az információink szerint délelőtt visszavitték őket a repülőtérre, hogy a foglalásaikat intézhessék, vagy ha ez nem sikerül, akkor a Turskish Airlines újra gondoskodik az ellátásukról” - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó: Nincs magyar állampolgár az isztambuli áldozatok között
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást