Szijjártó: a NATO bővítése Magyarország érdeke is

InfoRádió
2016. május 19. 19:52
A NATO-külügyminiszterek csütörtökön kezdődött kétnapos ülésén aláírták Montenegró csatlakozási dokumentumát. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak azt mondta, a katonai szervezet bővítése Magyarország biztonsági érdeke is, mivel az nagyban hozzájárul a nyugat-balkáni térség stabilitásához.

„A napot egy történelmi lépéssel kezdjük” - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a külügyminiszterek ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján jelezve, milyen fontos lépésnek tartja a szövetség Montenegró felvételét. A dokumentum aláírása után a NATO tényleges kibővítéséhez a tagállamok nemzeti parlamentjeinek ratifikálniuk kell még a bővítést. Ez a folyamat egy-másfél évig eltarthat majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a megnövekedett biztonsági kihívásokra a legjobb válasz a szövetség bővítése.

"Ráadásul Montenegró Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából is rendkívül fontos, az pedig Közép-Európa, így Magyarország szempontjából is nemzetbiztonsági érdek, hiszen stabil Nyugat-Balkán nélkül nincsen stabil Közép-Európa. Ezért a nyugat-balkáni stabilitás Magyarország kiemelt külpolitikai és külgazdasági érdeke és törekvése."

Az üléssel a tárcavezetők a NATO júliusban esedékes varsói csúcstalálkozóját készítik elő, a témák között szerepel a szomszédságpolitika, az iraki erők kiképzéséhez nyújtott segítség, a Földközi-tenger biztonságának növelése, a Líbiának nyújtandó esetleges segítség megvitatása, illetve az NATO-orosz viszony kérdése. A tárcavezetők ma az Európai Unió és a katonai szervezet együttműködésének lehetséges bővítésével is foglalkoznak, ami a varsói csúcs egyik központi kérdése lesz.

„Szorosabb együttműködést tartunk lehetségesnek a hibrid fenyegetések, a tengerek biztonsága és az internetvédelem terén” - mondta a NATO-főtitkára. A tárcavezetők tárgyalnak az afgán biztonsági erőknek nyújtott segítségről, a kiképzési és tanácsadói feladatok meghosszabbításáról is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó: a NATO bővítése Magyarország érdeke is
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást