Adóbevallási láz tört ki a brit parlamentben

InfoRádió
2016. április 12. 10:29
Azt követően, hogy a brit miniszterelnök a Panama-papírok miatti vádak nyomán nyilvánosságra hozta adóbevallását, több vezető brit politikus is hasonló lépésre szánta el magát. Akadt azonban kivétel is: az unióból való kilépésért kampányoló Brit Függetlenségi Párt vezére nemet mondott.

Valóságos adóbevallási láz lett úrrá a brit parlamenten. Az úgynevezett Panama-papírok – a nagyhatalmúak és a gazdagok offshore adóelkerülési gyakorlatát taglaló dokumentumok nyilvánosságra hozatala – védekezésre kényszerítette David Cameron brit miniszterelnököt is.

A bizalmas adatok ugyanis arra utaltak, hogy Cameron édesapja is offshore számlákat kezelt és fia pénzének egy részéről is gondoskodott. Emiatt Cameron a nyilvánosság elé tárta adóbevallását. A kormányfő azt is közölte: 2010-ben eladta az ügyben érintett részvényeit, „nehogy felmerüljön az összeférhetetlenség” gyanúja.

Valószínűleg nem számított rá, hogy más politikai vezetők sem hagynak nyugtot könyvelőiknek és követik példáját.

Boris Johnson, a borzas hajú, euroszkeptikus és a jövőben miniszterelnök-szerepre váró londoni főpolgármester is a nyilvánosság elé tárta meglehetősen jelentős bevételeit és adózását.

Nem volt rest az ellenzéki Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn sem, aki szintén bemutatta adóbevallását. Róla az is kiderült, hogy a parlamenti fizetésén kívül mindössze 1800 fontot keresett és késve nyújtotta be az ívet, ezért 100 font bírságot kellett fizetnie.

Corbyn a parlamentben élesen bírálta Cameront, és azt mondta: a kormányfő „nem fogta fel, milyen közfelháborodást okoz világszerte az adóelkerülés... egy szabály vonatkozik az átlagemberekre és egy másik a szupergazdagokra.”

A korábban említett londoni főpolgármester, Boris Johnson viszont évi félmillió fontot vallott be. A pénz közel egyharmada a főpolgármesteri fizetés, míg a nagy része a Daily Telegraph című konzervatív lapnak írt kommentárokból folyik be.

A brit pénzügyminiszter, George Osborne szintén publikált adóbevallása szerint a tárcavezető tudja, hogyan kell bánni a pénzzel. Az előző adóévben 45 ezer fontot kapott osztalékként befektetései után.

Cameron miniszterelnök a parlament előtt vehemensen védelmezte a Panama-papírokban említett édesapját, aki szerinte „keményen dolgozott és a családjáért élt”. Ezért Cameron „nagyon dühös volt”, amikor szóba hozták az édesapját.

A kormányfő azt mondta: nem tartja jó ötletnek, hogy egyre több közéleti személyiség hozza nyilvánosságra adóbevallását. Szerinte elég, ha a kormányfő és az ellenzék vezére, valamint a pénzügyminiszter és az ellenzéki „árnyék pénzügyminiszter” publikálja adatait, „mert ők felelnek az ország pénzügyeiért”.

Több munkáspárti képviselő azonban nem hallgatott rá és nyilvánosságra hozta saját adóbevallását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Cameron és a bevallások
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást