Orbán Viktor a washingtoni atomcsúcson: Komolyan vesszük a terrorfenyegetést

InfoRádió / MTI
2016. április 1. 18:22
A magyar kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést, és megtette a szükséges intézkedéseket - közölte a washingtoni atomcsúcson résztvevő Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának pénteken adott interjújában.

Orbán Viktor az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: a magyar kormány komolyan vesz mindenfajta terrorfenyegetést. Arra az információra, melyet a napokban a The Washington Times című lap közölt, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet név szerint Magyarországot is megfenyegette, azt mondta:

"nem lehet egy ilyen fenyegetést nem komolyan venni".

Orbán Viktor kifejtette, hogy a magyar kormány megtette a szükséges intézkedéseket, kapcsolatban áll az európai és az amerikai illetékes szervekkel. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a kormány tizenöt pontos terrorellenes akciótervét az ellenzéki pártok is támogatják.

A magyar kormányfő a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozó alkalmából péntek délelőtt kétoldalú tárgyalásokon vett részt. Először Grúzia elnökével folytatott megbeszélést.

Barack Obama az atomcsúcson

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a közös erőfeszítéseknek köszönhetően a mapi napig egyetlen terrorszervezetnek sem sikerült atomfegyverre vagy "piszkos bombára" szert tennie. Felszólította azonban a világ vezetőit, hogy erősítsék meg a nukleáris létesítmények védelmét.

Obama emlékeztetett arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet régóta nukleáris anyagok beszerzésére törekszik, és "a párizsi és a brüsszeli merényletekben érintett személyek filmre vették egy nukleáris létesítmény tisztségviselőjét". Az amerikai elnök ezzel arra utalt, hogy a belga és nemzetközi sajtó tájékoztatása szerint a március 22-án Brüsszelben elkövetett robbantásokat magára vállaló Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet brüsszeli sejtje "piszkos bombát" - radioaktív anyagot hagyományos töltetek felrobbantásával szétszóró fegyvert - akart előállítani, és ennek érdekében az el-Bakraoui fivérek filmeztek egy belga atomszakértőt.

Ibrahim el-Bakraoui az a terrorista, aki felrobbantotta magát a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, testvére, Khaled pedig nem sokkal később a brüsszeli metróban követett el öngyilkos merényletet. A hivatalos információk szerint a terrortámadások 32 halálos áldozatot szedtek és további 340-en megsebesültek.

Az amerikai elnök szerint kétségtelen, hogy ha az Iszlám Állam "őrültjei" nukleáris fegyverhez jutnának, felhasználnák arra, hogy a lehető legtöbb emberrel végezzenek. Obama hozzátette, a csúcstalálkozón "a Brüsszelben lezajlott borzasztó tragédia fényében" az Iszlám Állam elleni további lépésekről is tanácskoznak.

Leszögezte, hogy a terroristák számára nehezebbé válhat a nukleáris anyagok beszerzése a hamarosan hatályba lépő, 102 ország által ratifikált "kulcsfontosságú szerződés", a nukleáris anyagok fizikai védelméről szóló egyezménynek köszönhetően.