Lessen be a pártvezér otthonába Ön is - de szabad-e?!

Infostart
2008. március 14. 09:29
Komoly társadalmi vitát gerjesztett a brit Konzervatív párt elnökének döntése, melynek értelmében beengedte az ITV televízió kameráit otthonába. David Cameron korábban nem kívánta a nyilvánosság elé tárni magánéletét, mostani döntését azzal indokolta, hogy a választók szeretnék megismerni az embert is a politikus mögött. Gordon Brown miniszterelnök ezzel szemben továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a családi élete nem tartozik a nyilvánosságra.

Teljes a káosz az étkezőben reggeli közben: a borzas gyerekek hangoskodnak, az anya reggelit készít, az apa fél szeme az órán, hiszen hamarosan indulni kell. Ismerős a kép? A legtöbb átlagos családban így telnek a reggeli indulás előtti percek.

Más kérdés, hogy az ITV brit televízió csütörtök esti műsorában bemutatott família nem sorolható az átlagosak közé. A nézők a konzervatív pártvezér David Cameron, felesége Samantha, valamint három gyermekük reggelét nézhették meg.

Az ellenzéki politikus döntése, hogy beengedi a kamerákat otthonába, természetesen vitát kavart, melynek fő kérdése: meddig mehet el egy politikus, mennyire használhatja fel családját karrierje előmozdítása érdekében?

A kérdés természetesen nem új keletű, hiszen már a jelenlegi kormányfő, Gordon Brown elődje, Tony Blair is előszeretettel mutogatta családját a kameráknak (emlékezetes jelenet volt, amikor a hivatali ideje alatt született gyermekét hazavitték a kórházból).

David Cameront már a műsorban megkérdezték, számít-e kritikákra döntése nyomán. "Nos, az emberek tudni szeretnék, ki is vagy valójában és mi az, ami vezérel. Ez a modern politika. Azt kell tenned, amit jónak látsz. Ha megpróbálod magad és a politikádat előtérbe helyezni, az emberek azt is tudni szeretnék, kicsoda vagy valójában" - felelte a toryk elnöke.

Korábban David Cameron is másként gondolta, hiszen nem engedte családját a televíziós kamerák elé, bár néhány hivatalos kép megjelent róluk. A váltás indokára talán magyarázatot adhat egy,a pártelnökhöz közeli forrás: "Mindig is meglehetősen nyitott volt, és nyugodtan fogadta a családja iránti érdeklődést. Úgy érzi, hogy ha a család fontosságáról beszél a társadalomnak, akkor fontos, hogy az emberek lássák, amint az övéi körében van".

David Cameron ugyanakkor azt is hangsúlyozta: mostanra megtanulta elfogadni a média érdeklődését. "Meg kell próbálnod kontrollálni, megtartani a magánélet fontos területeinek privát voltát. (...) Az a helyzet, hogy bármit érjek is el a politikában, semmi sem ér annyit, mint a családom. Semmi sem nehezebb kihívás, és semmi nem ad nagyobb örömet, mint ha rendesen felnevelem a gyermekeimet" - fogalmazott a konzervatív pártvezér.

David Cameron mostani döntésével ráadásul erőteljesen megkülönböztette magát Gordon Brown miniszterelnöktől, aki határozottan kényelmetlenül rézi magát, ha a családjáról kérdezik. "Õ döntött úgy, hogy politikus lesz, nem a gyermekei" - indokolta a kormányfő magatartását egyik barátja.