Fegyveres puccsra készült az amerikai elnök?

InfoRádió / MTI
2008. március 4. 19:14
A Bush-kormányzat titokban fegyveres puccsot készített elő a Hamász szélsőséges iszlamista palesztin szervezet ellen annak 2006-as választási győzelme után, hogy ezzel véres, palesztinközi válságot robbantson ki - állította kedden megjelent számában a Vanity Fair.

A népszerű amerikai magazin bizalmas dokumentumokra, valamint palesztin és amerikai források megerősítésére hivatkozva azt írta, hogy George Bush elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter megpróbáltak egy palesztin fegyveres erőt felállítani a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah híveinek irányításával a Hamász-kormány megbuktatására.

A terv azonban kudarcot vallott, és ez újabb kudarcot jelentett a Bush-kormányzat külpolitikájának. Az amerikaiak által támogatott Fatah-harcosok ugyanis nem hogy nem űzték el ellenségeiket a hatalomból, hanem elővigyázatlanságukkal lehetővé tették, hogy a Hamász teljes ellenőrzése alá vegye a Gázai övezetet - írta a Vanity Fair.

A lap megszólaltatta Dick Cheney amerikai alelnök volt tanácsadóját, David Wurmsert, aki azzal vádolta a Bush-kormányzatot, "piszkos háborúba kezdett annak érdekében, hogy győzelemhez juttasson egy, Abbász vezette korrupt diktatúrát".

David Wurmser szerint a Hamász 2007 júniusában nem akarta átvenni a hatalmat a Gázai övezetben, csupán "a Fatah kényszerítette rá puccskísérletével, amelyet megelőzött".

A kedden Ciszjordániában tartózkodó Condoleezza Rice közölte: nem olvasta a cikket, és nem kommentálja azt. Ugyanakkor Dana Perino fehér házi szóvivő elmondta, hogy Rice és szóvivője, Sean McCormack beszéltek a cikkről a nap folyamán, és megállapodtak abban, hogy az írás "pontatlan" volt.

A Hamász szóvivője "Gazagate"-nek nevezte az amerikai magazin cikkét, amely szerinte azt is bizonyítja, hogy a Fatah az amerikaiak eszközévé vált és felelős mindazért, ami történt.