Elegük van a "Diana-cirkuszból"

Infostart
2008. február 21. 11:31
Brit főnemesek és parlamenti képviselők arra szólították fel a Diana walesi hercegnő halálát vizsgáló esküdtszék vezetőjét, hogy vonja vissza a hírszerzés tíz munkatársának meghallgatását előirányzó döntését.

A brit parlament hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottságának egyik tagja kijelentette: az egész eljárás idő- és pénzpocsékolás, Mohamed Al-Fayed tevékenysége pedig cirkusszá züllesztette a vizsgálatot.

Az egyiptomi származású dúsgazdag üzletember az 1997-es tragédia óta hangoztatja, hogy fia, Dodi, és annak szeretője, Diana hercegnő nem véletlen baleset áldozata lett, a titkosszolgálat készítette elő a végzetes ütközést.

A brit hírszerzés főnöke kedden jelent meg az esküdtszék előtt, nevetségesnek és teljes képtelenségnek minősítve ezeket a vádakat.

Sir Richard Dearlove azt elismerte, hogy az MI6-nak adott esetben kaphat felhatalmazást valakinek a meggyilkolására a külügyminisztertől, azt azonban határozottan tagadta, hogy a szervezet ügynökeinek közük lenne Diana hercegnő halálához.

Ha megvalósul, az MI6 tíz munkatársának meghallgatása példa nélküli lesz, akárcsak az ennek érdekében hozott biztonsági intézkedések.

A vizsgálat három évvel ezelőtti újrakezdése óta az eljárás hatmillió fontba (mintegy 2,1 milliárd forint) került, amelynek felét a biztonsági intézkedésekre költötték.