Drasztikusan emelnék a szeszesitalok árát

Infostart
2008. február 21. 09:51
Brit orvosok szerint az alkohol okozta ártalmak csökkentése érdekében jelentősen növelni kellene a szeszesitalok árát, hogy a fiatalok nehezebben jussanak hozzá.

A brit orvosok társasága szerint magasabb adókkal kellene terhelni az alkoholtermékeket, és nem lenne szabad engedélyezni a szupermarketek szeszesitalokra vonatkozó akcióit, de tiltani kellene a kocsmák napközbeni akcióit és más promóciókat is.

Emellett szerintük a kormánynak tiltani kellene az alkoholreklámokat, és felhívni a figyelmet arra, hogy a mértékletes fogyasztás nem ártalmas, egy határon túl azonban a termékek úgy hatnak a szervezetre, mint a drogok.

A jelenlegi alacsony árak mellett a fiataloknak lehetőségük van arra, hogy szinte korlátlanul szerezzék be az italt, amelyek túlzott fogyasztása esetükben gyakran katasztrofális következményekkel jár.

Egy hathónapos vizsgálatot követően a társaság megállapította, hogy Nagy-Britanniában előbb-utóbb népbetegség lesz a nagyivás és az alkoholizmus, és a probléma továbbgyűrűzésének megakadályozása érdekében azonnali intézkedésre lenne szükség.

Az italozás után elkövetett bűncselekmények és a szabályok figyelmen kívül hagyása 7,3 milliárd fontos (2600 milliárd forint) költséget jelent az országnak évente. A statisztikák szerit az erőszakos bűncselekmények felében játszik szerepet az alkohol.