Szemműtétet a katonáknak!

Infostart
2008. február 19. 16:49
Ingyenes, lézeres szemműtétet fizetne a brit hadsereg azoknak az Irakban és Afganisztánban szolgáló katonáknak, akik a por és fertőzések miatt nem tudják rendeltetésszerűen használni kontaktlencséiket.

A The Times értesülései szerint ingyenes, lézeres szemműtétet fizetne a brit hadsereg azoknak a katonáknak, akik Irakban és Afganisztánban harcolnak és a rossz körülmények miatt nem tudják biztonságosan használni kontaktlencséiket. A por és a fertőzések miatt sokan szenvednek szempanaszoktól. Louis Lillywhite altábornagy belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, s kiderült, hogy nemcsak a por, hanem az is növeli a panaszok számát, hogy a katonák a megengedettnél sokkal hosszabb ideig használják a lencséket.

Előfordul, hogy napokon keresztül hordják a lencséket a harcoló alakulatok tagjai, így gyakran szaruhártya fekélyt, illetve más fertőzéseket kapnak. A szemüvegek használata háborús körülmények között szinte lehetetlen, ezért javasolta azt Louis Lillywhite, hogy esetleg lézeres kezeléssel segítsenek a katonákon.

Nagy-Britanniában évente több mint százezren vesznek részt lézeres látásjavító műtéten, ennek költsége kétezer font körül van, így ha a hadsereg vezetése jóváhagyja a kezeléseket, az komoly megtakarítást jelent a katonáknak.

Ken Hames, Falkland, Bosznia, illetve az Öböl-háború veteránja arról számolt be a The Timesnak, hogy katonai pályafutása során szinte mindvégig kontaktlencsét használt. "A szemüvegek könnyen elkavarodtak, vagy eltörtek, ezért lencséket használtam, bár azt sem kívánom senkinek, hogy 7500 méteres magasságból, kontaktlencsével hajtson végre ejtőernyős ugrást" - mondta a volt katonai vezető, aki a magas költségeket, a látásjavító műtét kétezer fontos árát azzal állította szembe, hogy a panaszok miatt romlott a teljesítménye és a szükségesnél nagyobb veszélynek tette ki magát, illetve embereit.