Több mint kétmillió bevándorló Nagy-Britanniában

Infostart
2008. február 12. 05:40
Meghaladta a kétmilliót Nagy-Britanniában a külföldről érkezett munkavállalók száma. Közöttük egyre többen vannak az elégedetlenkedők.

Egy ellenzéki képviselő parlamenti kérdésére adott minisztzeri válaszból derült ki, hogy 2001 óta 700 ezerrel nőtt a vandégmunkások száma.

A valódi adat ennél magasabb is lehet, mert a hotelekben, szállásokon és kempingekben lakókat nem foglalja magában.

A kormányzó Munkáspárt azt ígérte 1997-es választási programjában, hogy új munkahelyeket teremt. Teremtett is 1 millió 700 ezer új helyet, de ötből négyet külföldről érkezettek töltenek be.

Ezt kifogásolta az ellenzéki Konzervatív Párt belügyi szóvivője, David Davis, rámutatva, hogy a brit születésű alkalmazottak száma hat év alatt félmillióval csökkent.

Azt a választ kapta a Munkaügyi Minisztériumtól, hogy a statisztika adatai demográfiai jelenségekkel magyarázhatók. Az országnak szakmunkásokra van szüksége, így annak érdekében, hogy több brit születésű munkakereső jusson álláshoz, a szakmunkásképzést fogja erősíteni a kormány.

Kizsákmányolók?

Közben a legismertebb angol televíziós műsorvezetőt, az esti Newsnight összeállítás kulcsemberét, Jeremy Paxmant kizsákmányolással vádolja egy vasárnapi újság hasábjain két romániai alkalmazottja.

A hatalmas fizetéséből milliomossá vált Paxman a vidéki udvarházában szakácsnőt, takarítónőt és kertészt tart, és melléjük alkalmazta Romániából házvezetőnőnek Daniela Sarint és mindenesnek a vőlegényét, Robert Sabaut.

Azt panaszolják, hogy negyven órás heti munkájukért a minimálbérnél valamivel kevesebbet, óránként öt fontot fizet nekik Jeremy Paxman. Ez körülbelül 1.800 forintos órabérnek felel meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást