Megérkeztek Csádba az európai békefenntartók

InfoRádió / MTI
2008. február 12. 17:05
Ténylegesen megkezdődött az Európai Unió békefenntartó alakulatainak telepítése Csádban; az első katonai szállítógép kedden délután szállt le Abeche repülőterén.

Ezzel a valóságban is beindult a hadművelet, amelyet még a kezdetén fel kellett függeszteni a január végén kirobbant csádi belső háborúskodás miatt - közölte a csádi EU-erő, az EUFOR egy közleményben. A többi katonát a következő napokban küldik folyamatosan a keleti Abechébe és a fővárosba, N'Djamenába: az uniós alakulat teljes létszáma 3700 fő lesz.

Az első gép anyagokat vitt és szálláscsinálókat a katonák számára. Az alakulat március végén lesz teljesen harckész. Egy diplomáciai forrás szerint a közép-afrikai országban az EUFOR keretében jelenleg 150 európai katona van, közülük 120-an franciák, a többiek osztrákok, írek, svédek és olaszok.

A kitelepülő alakulatba a három legnagyobb kontingenst Franciaország (2100 fő), Írország és Lengyelország adja (400-400 fő). Összesen 16 ország, köztük a nem uniós tag Albánia vesz részt az akcióban. Magyarország logisztikai támogatást nyújt a küldetéshez.

Az ENSZ felhatalmazása alapján létrehozott EUFOR azt a feladatot kapta, hogy Csád keleti és a Közép-afrikai Köztársaság északkeleti részén biztosítsa a szintén belső konfliktus dúlta szudáni Dárfúrból érkezett menekültek és a csádi harcok elől elmenekült helybeliek, a "belső menekültek", összesen mintegy 450 ezer ember védelmét.