A tömeggyilkos politikus vallomása: "Mindenkit el kellett pusztítani"

Infostart
2008. február 11. 10:37
Csak "Kambodzsa Himmlereként" emlegették a 17 ezer ember halálért felelős Kang Khek Ieut. A ma már 65 éves egykori Vörös Khmer-vezető (egyetlenként a Kambodzsát terrorba taszító kommunista vezérek közül) jelenleg a bírósági tárgyalására vár, ám előtte kivételesen nyilatkozott a The Independent brit lapnak.

A világ nyugati felén csak "Kambodzsa Himmlereként" emlegetik Kang Khek Ieut, aki Pol Pot és az alvezér Ta Mok halála után az egyetlen élő szimbóluma az 1975-1979 közötti kommunista terrornak.

A ma 65 éves férfit nyolc és fél évvel ezelőtt tartóztatták le, és jelenleg a tárgyalásra vár, melyen felelnie kell 17 ezer kambodzsai meggyilkolásáért. A The Independent brit napilapnak elsőként sikerült megszólaltatni Kang Thek Ieut, aki állítja: nem volt más választása.

Nem kerülhették el a halált

"Számomra és a táborban dolgozó többiek számára is világos volt, hogy az oda kerülőket pszichológiailag meg kellett törni, nem volt szabad menekülési lehetőséget adni nekik. Egyetlen válasszal sem kerülhették el a halált. Azok közül, akik hozzánk kerültek, senkinek sem volt esélye a túlélésre" - jelentette ki az interjúban Kang Thek Ieu.

"Kambodzsa Himmlere" állítja, hogy a parancsok felülről érkeztek. "Mindenkit el kellett pusztítani. Mindenhol ellenséget, ellenséget, ellenséget láttunk. Ha megpróbáltam volna eltűnni, túszként tartották volna fogva a családomat, akikre ugyanaz a sors várt volna, mint a többi bebörtönzöttre. Senkin sem segített volna, ha megpróbálok eltűnni, vagy lázadni" - fogalmazott a férfi.

Az ország lakosainak egyharmadát kiirtották

Pol Pot uralmas alatt, 1975-1979 között mintegy kétmillió embert (az ország népességének egyharmadát!) gyilkolták meg a Vörös Khmerek, akik minden korábbinál szélsőségesebb marxista nézeteket képviseltek. A kétmillió áldozatból 17 ezren kerültek a kínzóközpontként is működő, S-21 néven ismert táborba.

Az egy iskolából kialakított tábor lakói között pártemberek, diplomaták, buddhista szerzetesek, mérnökök, orvosok, tanárok, egyetemisták, zenészek és táncosok is voltak. A 17 ezer emberből összesen hatan (!!) élték túl a borzalmakat.

A Duch néven is ismert Kang Khek Ieu korábban matematika tanárként dolgozott, majd a rezsim titkosszolgálatának vezetője lett. A volt osztálytermekben az egykori tanító 40 hónap alatt levezényelte és végignézte az ország teljes intellektuális elitjének kivégzését.Borzalmas kínzások

A vallomások a legváltozatosabb kínzásokról számoltak be: a bebörtönzötteket vaságyakhoz szíjazták, kötéleken fejjel lefelé lógatták, vízbefojtással fenyegették, késekkel és harapófogókkal kínozták, apró cellákba zárták. Aztán ha túlélték a nappalt, éjszaka teherautóra terelték őket, kivitték a közeli rizsföldekre és kivégezték.

"Minden nap el kellett olvasnom és ellenőriznem a vallomásokat. Reggel héttől éjfélig olvastam. Aztán minden nap délután háromkor Son Sen védelmi miniszter magához hívatott, és informálódott a helyzetről. A vallomásokat küldöncök szállították egyik hivatalból a másikba" - nyilatkozta Kang Khek Ieu.

Kambodzsa Himmlere saját bevallása szerint úgy érezte, hogy nincs valódi választási lehetősége: "A gépezet, mint mindenki mást, engem is sarokba szorított, nem volt alternatívám. Az egyes számú Testvér, Pol Pot azt mondta, mindig gyanakodjunk, féljünk valamitől".

Saját unokatestvérét is megölette


Persze a titkosszolgálat főnökével is előfordult, hogy kétkedni kezdett, például amikor az egyik unokatestvérét beszállították a táborba. "Jól ismertem őt, erős családi kötelék alakult ki közöttünk, de meg kellett semmisítenem. Tudtam, hogy jó ember, de úgy kellett tennem, mint aki elhiszi a belőle erőszakkal kicsikart vallomást. Az ő védelmében nem elemeztem túl szigorúan a szavait. Ez volt az az alkalom, amikor a feljebbvalóim elkezdték elveszíteni a belém helyezett bizalmat. Attól a pillanattól már nem éreztem magam biztonságban" - vallotta Kang Khek Ieu.

Az országot 1979. január 7-én szabadították fel a vietnámi erők által támogatott kambodzsai csapatok. A bukás után a kommunista titkosszolgálat vezetője felszívódott, valódi személyazonossága csak 1998-ban derült ki, ami után nem sokkal letartóztatták az időközben megkeresztelkedett Kang Khek Ieut.

A férfira most tárgyalás vár: az előzetes meghallgatások novemberben kezdődtek egy ENSZ-kambodzsai közös bíróság előtt.