A dohányzás egymilliárd áldozata

InfoRádió / MTI
2008. február 9. 09:00
A dohányzás elleni erélytelen fellépés veszélyeire figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet, amely szerint megfelelő intézkedések hiányában ebben az évszázadban egymilliárd ember halhat meg a füstölés miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet 193 országra kiterjedő felmérése kimutatta, hogy 74 államban a kórházakban és az iskolákban is rá lehet gyújtani, az emberiség kétharmada pedig olyan helyen él, ahol nem tiltják a munkahelyi dohányzást.

A vizsgált országok közül 107-ben nem vezetnek statisztikát a dohányzási szokásokról, és mindössze 20 államban vezettek be teljes tilalmat a dohánytermékek reklámozására, valamint a dohánygyárak szponzorációs tevékenységére.

A kormányok világszerte évi 200 milliárd dollár bevételhez jutnak a dohánytermékekre kivetett adóból, de ennek csak a 0,2 százalékát fordítják a dohányzás visszaszorítására. A nikotinfüggők mindössze 9 országban vehetnek igénybe teljes körű leszoktató kezelést, amelyet legalább részben az állam finanszíroz.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója kijelentette: ha a tendencia folytatódik, akkor a század végéig egymilliárd ember halhat meg a dohányzás miatt. Margaret Chan hozzátette: jelenleg évente 5,4 millió embert halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek, és ha a kormányok nem lépnek azonnal, akkor ez a szám 2030-ban 8 millió lesz.

A főigazgató kitért arra is, hogy a dohányzás a szegény országokban terjed a leggyorsabban, ami a korai elhalálozások számának soha nem látott emelkedéséhez vezethet azokban a térségekben, ahol gyenge az egészségügyi rendszer.

A jelentés hat sürgős kormányzati teendőt sorol fel: emelni kell a dohánytermékek árát és adóját, meg kell tiltani reklámozásukat és a gyárak szponzori tevékenységét, mindenkit figyelmeztetni kell a dohányzás következményeire, a nemdohányzókat meg kell védeni a passzív dohányzástól, a leszokni vágyóknak minden segítséget meg kell adni, valamint átfogó felmérésekre van szükség a fogyasztási szokásokról.