A robbanás ölte meg Benazir Bhuttót, nem a golyózápor

InfoRádió / MTI
2008. február 8. 09:33
Brit nyomozók vizsgálata szerint az öngyilkos merénylő által előidézett robbanás végzett december 27-én Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezetőve, nem pedig a támadók golyózápora - írta a The New York Times jól értesült magas rangú pakisztáni illetékesekre hivatkozott pénteki jelentésében.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök kérte a brit bűnügyi szakemberek segítségét, hogy pártatlan külső szakértők véleményére hivatkozva pontot tehessen a nagy szenvedélyeket felkavaró ügy végére, amelyben sokan a pakisztáni kormányt, illetve magát az elnököt is meggyanúsították a merénylet megszervezésével.

Egy Iszlámábádhoz közeli politikai nagygyűlésen követtek el gyilkos merényletet Bhutto ellen december 27-én. Korábban számos eltérő verzió vált ismeretessé a pakisztáni ellenzéki politikus halálának közvetlen okáról.

A volt kormányfő kísérete és pártjának (a Pakisztáni Néppártnak) vezetői azt mondták annak idején, hogy lövedék találta el Bhuttót, amikor távozóban volt a politikai nagygyűlésről. A párt vezetői a hatalom képviselőit, illetve a titkosszolgálatokat vádolták a merénylet megszervezésével.

A politikai gyűlésről és az annak végén végrehajtott merényletről készült tévéfelvételeken mindenütt látható volt egy ismeretlen személy, amint tüzet nyit Bhuttóra, amikor a politikus asszony kiemelkedik felsőtestével a páncélozott gépjármű tetőnyílásán, hogy még egyszer visszaintsen híveinek. A lövés közvetlenül azelőtt dördült el, hogy működésbe lépett a helyszínen egy nagy erejű pokolgép.

Ugyanaz lőtt, aki robbantott

A pakisztáni kormány olyan változatot közölt annak idején, amely szerint a politikus kidugta a fejét a páncélozott gépjármű nyitott napfénytetőjén, hogy még egyszer búcsút intsen híveinek, majd a robbanás hallatán hirtelen vissza akart ülni az autóba, ám beverte a fejét a napfénytető nyitására és zárására szolgáló karba. Megrepedt a koponyája, s ez okozta végül is a halálát.

A Scotland Yard nyomozói szerint viszont a detonáció ereje nekilökte valaminek a politikus asszony testét, s ekkor kapott a feje végzetes erejű ütést. Szerintük ez a magyarázata a Bhutto koponyáján észlelt repedésnek is.

Korábban bizonytalanság uralkodott abban a tekintetben is, hogy ugyanaz a személy hajtotta-e végre az öngyilkos robbantást, aki előzőleg leadta a lövést (más verzió szerint lövéseket).

A Scotland Yard emberei arra a megállapításra jutottak, hogy egyazon személyről van szó. A Scotland Yard vizsgálata nem tért ki arra, hogy ki lehetett a merénylet szervezője, illetve megrendelője.

A hivatalos Iszlámábád és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy olyan pakisztáni iszlamista csoportot nevezett meg, amely kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.