Tovább dagad a Laborc-ügy: "riadalmat okozott diplomáciai körökben"

Infostart
2008. február 6. 12:04
Újabb külföldi napilapok foglalkoztak szerdai számukban a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal újonnan kinevezett főigazgatója személyével. A párizsi Le Figarón és a prágai Lidové Noviny-n kívül a brit The Daily Telegraph is részletesen ír a NATO hírszerzési bizottsága elnöki posztját is betöltő Laborc Sándorról, aki a moszkvai KGB-akadémián tanult. Közben az amerikai NATO-misszió közleményben jelezte: missziója nem avatkozott és nem is avatkozna bele Magyarország döntésébe.

Riadalmat okozott diplomáciai körökben Magyarország KGB által kiképzett titkosszolgálati főnökének kinevezése a NATO hírszerzési bizottságának élére a szövetség katonai titkainak biztonsága felett érzett félelem miatt - írja a The Daily Telegraph Laborc Sándorról.

A brit napilap bemutatja a Nemzetbiztonsági Hivatal 49 éves vezetőjét, akiről azt írja: 1983 és 1989 között az orosz titkosszolgálat elitjével együtt képezték ki a moszkvai Dzserzsinszkij Akadémián. Az újság emlékeztet arra, hogy a különleges NATO bizottság feladata a szövetség 26 tagországa által összegyűjtött hírszerzési információk elemzése és megosztása.

"Nehéz elhinni, hogy valaki, akit az orosz titkosszolgálat legmagasabb szintjén képeztek ki, teljesen eltépte a múltjához kötő szálakat" - idéz a The Daily Telegraph egy NATO-diplomatát.

A lap emlékeztet arra, hogy Laborc Sándor januárban került a NATO-bizottság élére, ahol az automatikus rotáció elvének köszönhetően az év végéig marad, "egy olyan évben, amikor a hidegháború vége óta a legfeszültebb a viszony a nyugati szövetség és Oroszország között".

"Tavaly decemberi kinevezése Magyarország Nemzetbiztonsági Hivatala élére keserű belpolitikai vitákat váltott Oroszország kelet-európai dominanciájáról, csakúgy, mint a volt kommunista nomenklatúra folytatódó befolyásáról a jelenleg már NATO- és Európai Unió-tag országokban" - írja a lap.

A The Daily Telegraph szerint a NATO hivatalos szervei (köztük brit és amerikai diplomaták) fagyos csendbe burkolóznak Laborc Sándor személyével kapcsolatban, bár a szövetség egyes tagjai azt állítják, hogy nem voltak tisztában a dandártábornok teljes életrajzával.

A lap megjegyzi: Laborc Sándor hivatalos, a Nemzetbiztonsági Hivatal oldalán olvasható önéletrajza nem tesz említést a Moszkvában töltött időről.

"Múltjára csak akkor derült fény, amikor magyar parlamenti képviselők vizsgálatot indítottak. A kinevezését megakadályozni kívánó kezdeményezésüket azonban meggátolta Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök, maga is korábbi kommunista" - fogalmaz a brit konzervatív napilap.

A The Daily Telegraph hozzáteszi: magyar ellenzéki képviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Laborc Sándor esetleg ki lehet téve orosz nyomásnak, mivel volt szovjet oktatói birtokában lehet egy esetleges gyengeségeit számba vevő kompromittáló dosszié.