Elkezdődött az amerikai előválasztási Szuper Kedd

InfoRádió / MTI
2008. február 5. 16:19
Elkezdődött az idei amerikai elnökválasztási év szuper keddje: az Egyesült Államokban Alaszkától az Atlanti-óceán partjáig összesen 24 államban rendeznek jelölőgyűléseket és előválasztásokat.

Összesen 43 "verseny" zajlik: a demokraták 22, a republikánusok 21 államban vonulnak az urnákhoz, illetve találkoznak helyi gyűléseken, hogy véleményt nyilvánítsanak a két nagy párt elnökjelölt-aspiránsairól.

A demokrata jelöltségre pályázó politikusok az augusztus végi denveri jelöltállító pártkonvenció delegáltjainak 52 százalékáért versengenek. A republikánus oldalon a szeptemberi eleji minneapolisi pártkongresszuson szavazó küldöttek 43 százalékát "osztják ki" a mostani Szuper Kedden.

Legelőször West Virginia államban zárják le a republikánus szavazást helyi idő szerint este 7-kor (magyar idő szerint éjjel 1 órakor.) Kaliforniában - amely a demokrata konvencióra a delegáltak több mint egynegyedét adja - helyi idő szerint 8-kor, washingtoni idő szerint éjjel 11-kor zárul a szavazás, azaz itt eredmények csak magyar idő szerint szerdán hajnali 5 óra után várhatóak.

33 országban szavaznak

Nagy lelkesedéssel vettek részt a demokrata előválasztásokon a külföldön élő amerikaiak a világ 33 országában.

A szavazást a legkülönbözőbb helyszíneken bonyolítják le az egyes országokban: könyvtárakban, kocsmákban, kávézókban, sőt Kambodzsában egy fánküzletben, Párizsban pedig egy templomban is leadhatják voksukat a Demokrata Párt támogatói.

A külföldön élő amerikaiak szavazataikkal összesen 22 küldöttet delegálhatnak az augusztusi demokrata konvencióra. A Republikánus Párt viszont nem biztosít ilyen lehetőséget a külföldön tartózkodó szimpatizánsai számára.

A szuperkedd első külföldi szavazóhelyisége az indonéz fővárosban nyílt meg, ahol Barack Obama demokrata elnökjelölt gyermekkorának egy részét töltötte. A Jakartában feldolgozott első száz szavazat alapján Obama vezet nagy előnnyel Hillary Clinton előtt - közölték a Demokrata Párt helyi képviselői.

A külföldön élő demokraták szervezetének szóvivői magas részvételi arányról számoltak be Thaiföldön és Kambodzsában is. A voksolást nagyban megkönnyíti, hogy a választók több helyen az interneten keresztül is leadhatják szavazatukat.