Magyarics: A demokratáknál nem ér véget a párharc a Szuper Kedd után

Infostart
2008. február 4. 21:00
Magyar idő szerint szerda hajnalban lesz az Egyesült Államokban az úgynevezett Szuper Kedd, amikor az 50 tagállam majdnem felében tartanak előválasztásokat. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint, míg korábban a demokratáknál lehetett biztosan tippelni a végeredményre, most úgy tűnik, a republikánusoknál egyértelműbb a helyzet.

A Szuper Kedd során az 50 amerikai tagállam szinte felében, összesen 24 államban tartanak előválasztásokat - emelte ki Magyarics Tamás.

Az Amerika-szakértő az InfoRádióban kifejtette: az előválasztások célja, hogy a jelöltek delegátusokat gyűjtsenek a konvencióra, és ezen delegátusok nagy részét most tudják megszerezni. A nagy, egyúttal a legtöbb delegátussal rendelkező államokban, például Kaliforniában, New Jersey-ben, New Yorkban és Illinois-ban most tartanak előválasztást, és aki most jól szerepel, nagy lépést tehet előre, hogy ő legyen az adott pár elnökjelöltje - hangsúlyozta.

Magyarics Tamás közölte, hogy korábban a demokratáknál tűnt egyértelműnek a helyzet, ugyanis Hillary Clinton jelentős előnnyel bírt, most azonban már fej fej mellett áll a volt first lady és Barack Obama.

Azokban az államokban, ahol kedden tartják az előválasztást, Hillary Clinton jobban áll, egy vasárnapi felmérés szerint Barack Obama csak három helyen vezet - tette hozzá.

A republikánusoknál fordított a helyzet - emelte ki a szakértő. Magyarics Tamás kifejtette, hogy kiegyenlítettnek tűnt a vetélkedés, de John McCain az államok többségében elhúzott, egyes helyen jelentősen. Mitt Romney csak pár államban vezet, például a mormonok által lakott Utah-ban, de innen kevesebb delegátus kerül ki - mondta.

John McCainnek nagy az esélye, hogy a Szuper Kedden olyan mértékben győzzön, hogy végleg magáénak tudhassa a jelölést, míg a demokratáknál nem fog még véget érni a párharc az előrejelzések szerint - vélekedett az Amerika-szakértő.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást