"Elkapták, és rozsdás bozótvágó késsel kiherélték őket"

Infostart
2008. január 16. 09:02
Két rettenetes órán keresztül reszketett bezárt boltjában egy asszony Kenya fővárosában, ahonnan végignézte, ahogy az utcákon garázdálkodó bandák elkapnak, és rozsdás bozótvágó késekkel kiherélnek öt férfit.

"Elkapták őket, lerángatták a nadrágjukat, és levágták a nemi szervüket. Hiába üvöltöttek és könyörögtek, nem volt irgalom" - számolt be a 35 éves asszony, aki bosszútól félve csak K-ként engedte megnevezni magát.

Elmondása szerint két férfi péniszét a banditák tűzre vetették, de valószínűleg egyikük sem élte túl a támadást. Látta ugyanis, ahogy a testeket egy bódé mögé lökték. Kórházi és halottasházi források is megerősítették, hogy többeket is kezeltek, illetve láttak irtózatos sebekkel.

Kenyában a decemberi elnökválasztás után tört ki az erőszak, amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalmon lévő államfő. A zűrzavart egy hírhedt banda arra használta ki Nairobiban, hogy férfiakat heréljen ki és nők nemi szervét csonkítsa meg.

Törzsi bosszú

Bár ez a fajta erőszak nem volt általánosan elterjedt a kenyai fővárosban, jól mutatja, milyen brutális hatást váltott ki a választási csalás a helybéliekből, s milyen mértékben fordította egymás ellen az etnikai csoportokat.

A nemi csonkítás áldozatainak legtöbbje a luo törzshöz tartozik - ennek az etnikai csoportnak a tagja Raila Odinga ellenzéki elnökjelölt. A banda tagjai viszont szinte valamennyien a kikuju törzs tagjai, akárcsak Mwai Kibaki államfő. Hosszú ideje ez a törzs irányítja a kelet-afrikai ország politikai és gazdasági életét.

Elvégzik a piszkos munkát

A banda, amelynek a neve - Mungiki - tömeget jelent kikuju nyelven, eredetileg azt a célt tűzte maga elé, hogy ápolja a törzsi hagyományokat, amelyek közé beletartozik a nők körülmetélése is. Az utóbbi években azonban inkább a kínzásokról és gyilkosságokról vált hírhedtté, és a tagjait állítólag rendszeresen bérelik fel ellenfeleik megfélemlítésére politikusok.

A csoportot 2002-ben törvényen kívül helyezték, mert a tagjai egy bandaháborúban 21 embert lefejeztek, de azóta is zavartalanul működik.

Az egyik tagtoborzójuk be is vallotta, hogy a körülmetélést és a férfiak kiherélését bosszúnak szánják a luók ellen azokért a támadásokért, amelyeket a törzs tagjai követtek el ellenük december 27-ke óta. A nők körülmetélése áltanosan elterjedt a kenyai törzsek között, a luóknál azonban nem szokás.

A választás utáni erőszakcselekményekben legalább 600 ember vesztette életét Kenyában.