Romaellenes kijelentésekkel szerezné vissza népszerűségét a bukott miniszter

InfoRádió / MTI
2008. január 12. 17:05
Belpolitikai vihart kavart Csehországban Jirí Cunek, a koalíciós kereszténydemokrata párt elnöke, miután pártja hétvégi konferenciáján Prágában élesen bírálta a romák hagyományos családi értékeit.

A roma kultúra egyes elemei ellentétesek az alapvető emberi szabadságjogokkal, míg a hagyományos roma családi kapcsolatok túlélése, ami az egyént alárendeli a családnak, akadálya a romák társadalmi beilleszkedésének - jelentette ki Cunek.

A volt kormányfő-helyettes, aki korábban is híres volt romaellenes kijelentéseiről, a kereszténydemokrata párt szociális kérdésekkel foglalkozó konferenciáján úgy vélte, hogy "a hagyományos roma kultúra összeegyeztethetetlen a modern társadalom kultúrájával", s a "hagyományos roma közösség, a családi hálók gátjai az egyén bekapcsolódásának a társadalomba".

Cunek szerint a romakérdést csak úgy lehet megoldani, ha mai közösségeiket felszámolják, és a roma családokat az ország többségi lakosai közé telepítik.

Ugyanakkor a romákat maximálisan ösztönözni kell arra, hogy dolgozzanak - vélte Cunek.

Több roma aktivista és a cseh média is azonnal botrányosnak minősítette Cunek kijelentéseit.

"A romákról valóban nem él jó kép a társadalomban, de Cunek az ellenük intézett támadással csak saját fogyatkozó népszerűségét kívánja növelni. Kijelentései botrányosak" - mondta Zdenek Rysavy, a Romeo polgári társulás igazgatója.

Dzamila Stehlíková, a kisebbségekkel és az emberi jogokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter egyetért Cunek azon állításával, hogy szükség van a romák nagyobb bevonására a munkába, a gazdasági életbe. A roma család és a roma kultúra bírálatát azonban határozottan elutasította.

"Csehországban mintegy 250 ezer roma él, közülük mintegy 80 ezer tekinthető problémásnak. Tudatosítanunk kell, hogy nagy részük úgy integrálódott a többségi társadalomba, hogy nem hagyta el saját kultúráját. Meggyőződésem, hogy ha a társadalomban is olyan erősek lennének a családi kötelékek, mint a romák körében, akkor sokkal kevesebb gyerek lenne árvaházakban, s idős ember a nyugdíjas-otthonokban" - mondta újságíróknak a zöldek miniszter asszonya.

Jirí Cunek, aki nem először borzolta fel a kedélyeket romaellenes nyilatkozataival, azzal védekezik, hogy a probléma megoldásához nyíltan a nevükön kell nevezni a dolgokat.

Cunek viharos politikai karrierje 2006 tavaszán kezdődött, amikor még az észak-morvaországi Vsetín polgármestereként a városon kívülre költöztette ki a lakbért rendesen nem fizető roma családokat.

Romaellenes kijelentései után Cunek rendkívül népszerű lett Csehországban. Rövidesen szenátorrá és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt elnökévé választották, majd a kormány alelnöke és miniszter lett. Korábbi zavaros korrupciógyanús ügyei miatt azonban az ősszel távozni kényszerült a kabinetből.

Az államügyészség azonban az ellene folyó vizsgálatokat alaptalannak minősítve leállította. Az ellenzék szerint politikai döntés született, hogy megmaradjon a törékeny koalíció. Cunek és pártja most azt követeli, hogy a politikus újra elfoglalhassa régi pozícióját a kormányban. Mirek Topolánek kormányfő ezt a múlt héten nem zárta ki.

A prágai tömegtájékoztatási eszközök szerint nem kizárt, hogy a polgári demokraták és a kereszténydemokraták politikai alkut kötnek: ha Topolánek visszaveszi Cuneket a kormányba, a kereszténydemokraták támogatni fogják Václav Klaus államfő újraválasztását.