"Az ország történelmének egyik legveszélyesebb szakaszában van"

Infostart
2008. január 6. 20:20
Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint az államfő és belső köre jelentős összegekre tesz szert az állami stabilizációs alapból, és utcai erőszak kirobbantására is kész a hatalom megtartása érdekében.

Andrej Illarionov két évvel ezelőtti lemondásáig Vlagyimir Putyin gazdasági tanácsadójaként dolgozott, most azonban egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy a hatalom csúcsán állók hatalmas vagyonra tesznek szert a 2004-ben létrehozott állami stabilizációs alapból, amelyben elméletileg mintegy 25.500 milliárd forintnak megfelelő összeg van.

Az alapot az olajárak emelkedése idején hozták létre, hogy megfelelő tartalékok álljanak rendelkezésre, ha csökkenne az egyik legfőbb orosz exportcikk ára.

A gazdasági szakember nem beszélt arról, hogyan veszik ki a pénzeket az alapból, de úgy fogalmazott: "a stabilizációs alap megszűnt létezni abban a formában, ahogyan azt létrehozták, ma már a hatalom csúcsán állók egyéni gazdagodását szolgálja".

A Moszkvában működő gazdasági elemzői intézet elnöke arról is beszélt, hogy az uralkodó elit morális lejtőre került, ennek jele, hogy a lehető legalacsonyabb árfolyamon játszanak át állami javakat megbízható emberekhez.

Andrej Illarionov szerint Vlagyimir Putyin és köre is tudja, hogy népszerűségük már nem a régi, és a hatalmuk meghosszabbítása érdekében akár az utcai erőszakra, a csőcselék felhasználására is kész.

"Az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszában van, a modern állam szinte valamennyi intézményét lerombolták, amelyek így krízis esetén sem nyújthatnak támaszt" - fogalmazott az elemző, hozzátéve: Oroszország jelenlegi iránya zsákutca, de ennek az időszaknak sokkal gyorsabban vége lesz, mint ahogyan a legtöbben gondolnák.

Néhány héttel ezelőtt Sztanyiszlav Belkovszkij orosz politológus azt nyilatkozta, hogy az orosz állami vállalatokban birtokolt részesedése révén Vlagyimir Putyin Európa leggazdagabb embere.

Állításait azonban a legtöbb szakértő túlzónak és megbízhatatlannak minősítette.