Németországban szigorú adatvédelmi törvény lép hatályba

Infostart
2007. december 27. 10:56
Berlinben az államelnök aláírta azt a korábban erősen vitatott törvényt, amely január elsejei hatályba lépése után arra kötelezi a távközlő szerveket, hogy fél éven át tárolják ügyfeleik adatait. Adatvédelmi csoportok máris jelezték, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak a jogszabály miatt.

A novemberben hosszas parlamenti csatározás után megszavazott törvény értelmében a távközlő szerveknek, valamint az internetes szerverek működtetőinek hat hónapon át meg kell tartaniuk a rajtuk keresztül létrejött kapcsolatok főbb adatait.

A telefontársaságok a hívott számot, valamint a beszélgetés időtartamát és első mondatait, az internetes szerverek üzemeltetőinek pedig azt, hogy a szörfölő milyen adatra, milyen időpontban kattintott rá.

Az intézkedéssel a kormány a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelmet akarja támogatni, ugyanis gyanú esetén a rendőrségnek jogában áll bármilyen távközléssel kapcsolatos adat megszerzése.

A törvény értelmében ehhez előzetes bírói végzésre is szükség van. Horst Köhler elnök, amikor aláírta a törvényt, nem talált benne alkotmányba ütköző részt.

Adatvédelmi szervezetek azonban jelezték, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak a törvény hatálytalanítása érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást