Holtverseny a két nagyágyú között

Infostart
2007. december 20. 06:00
Fej-fej mellett várja az elnökjelölt-választás első, iowai fordulóját Hillary Clinton és Barack Obama. A Washington Post és az ABC News közös felmérése szerint az illinoisi szenátor a helyi demokraták 33, az egykori first lady 29 százalékának szavazatára számíthat.

Egy hónappal ezelőtt még Hillary Clinton New York-i szenátor állt jobban; akkor még négy százalékkal vezetett Barack Obama előtt. A demokrata párt elnökjelölti versenyében John Edwards volt észak-karolinai szenátornak van még esélye, akit az iowaiak 20 százaléka támogat.

Nyolc-nyolc demokrata és republikánus politikus jelentette be igényét a Fehér házra, közülük választja ki a két párt az elnök- és alelnök jelöltet a 2008. november 4-i választásra. George W. Bush már nem indulhat újra, hiszen megnyerte az előző két választást.

Az állami előválasztásokat a hagyományoknak megfelelően Iowában kezdik, január 3-án. A felmérés szerint Obama hívei fegyelmezettebbek: tíz megkérdezettből hét mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, míg Clinton támogatóinak csak az 59 százaléka.

Az egykori first lady támogatói viszont a leghatározottabbak: 70 százalékuk mondta biztosra, hogy Clintonra szavaz majd, míg Obama és Edwards hívei saját bevallásuk szerint nem tartják kizártnak, hogy megváltoztatják a véleményüket. Ráadásul lelkesebbek is azok a demokrata szavazók, akik Hillary Clintont támogatják.

A legerősebb demokrata jelöltnek változatlanul Clinton szenátort tartják a legtöbben, ha viszont az a kérdés, melyikük a legtisztességesebb, és ki érti meg leginkább az emberek problémáit, akkor már Obama áll jobban.