Tizenhat évet kapott az esernyős gyilkos

Infostart
2007. december 19. 05:40
Olaszországban 16 év börtönbüntetésre ítéltek egy román nőt, amiért ernyőjének csúcsával egy másik nő szemébe döfött. Az áldozat meghalt.

Az eset Róma fő vasútállomásán, a Terminin történt április 26-án. Az elkövető egy 21 éves román állampolgár, Doina Matei. A nőt a rendőrök a zártláncú kamerák felvételei alapján fogták el.

Ez az emberölés egyike volt azoknak a súlyos bűncselekményeknek, amelyek az Olaszországba érkező románokkal szembeni olasz ellenszenvet kiváltották.

Egy másik esetben - október 30-án - kiraboltak, megvertek és feltehetően megerőszakoltak egy 47 éves asszonyt egy olyan környéken, ahol sok romániai bevándorló él.

Giovanna Reggianit eszméletlenül, félmeztelenül, sárral borítva, egy árokban fekve találták meg. A nő néhány nap múlva belehalt sérüléseibe. Ellopott értékeit egy 25 éves román állampolgárnál találta meg a rendőrség.

A társadalmi felháborodás hatására az olasz kormány rendeletet hozott a társadalomra veszélyesnek ítélt uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről.

"Módszeresen és szabályosan járunk el. Azoknak a személynek a kiutasítását tekintjük elsődlegesnek, akik korábban súlyos bűncselekményt követtek el, tehát veszélyt jelentenek" - közölte az északnyugat-olaszországi Genova prefektusa november közepén.

Franco Frattini, az Európai Bizottság bevándorlási biztosa, a Berlusconi-kormány volt minisztere legkevesebb 4.000-5.000 kiutasításról beszélt újságíróknak.

A hivatalos adatok szerint Olaszországban mintegy 342 ezer román állampolgár él, de a Caritas katolikus segélyszervezet a számukat 556 ezerre becsüli. Ez a szám növekvőben van, amióta Románia 2007. január 1-jén az Európai Unió tagja lett.

A bűncselekmény és az arra adott olasz válasz egyik furcsa fejleménye volt, hogy az Európai Parlamentben (EP) megszűnt a szélsőjobboldali nézeteket valló politikusok frakciója, az Identitás, Hagyomány, Szuverenitás nevű képviselőcsoport, mivel öt román politikus kilépett abból.

A Nagy Románia Párt EP-képviselőit az dühítette fel, hogy a frakció egyik olasz tagja, Alessandra Mussolini becsmérlő megjegyzéseket tett a románokra. Az egykori fasiszta diktátor, Benito Mussolini unokája ugyanis a románokat megrögzött törvényszegőknek nevezte.

Alessandra Mussolini azt is mondta, hogy az olaszok alig látnak különbséget a románok és a romák között. Ez utóbbi kijelentés különösen felháborította a Nagy Románia Párt politikusait, hiszen maguk is vad nacionalisták és cigányellenesek.