Moszkva kész újra tárgyalni a hagyományos fegyverek korlátozásáról

Infostart
2007. december 18. 10:27
A német külügyminiszter ma egy napos látogatásra Moszkvába utazott. Frank Walter Steinmeier felkeresi Vlagyimir Putyin elnököt, és találkozik az utódjául kiszemelt Dimitrij Medvegyevvel, továbbá Szergej Lavrov külügyminiszterrel. Lavrov a Handelsblatt című lapnak adott nyilatkozatában utalt arra, hogy Moszkva készen áll a hagyományos fegyverzetekről kötött korábbi megállapodás újratárgyalására.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin elnök csupán felfüggesztette az 1990-es szerződés végrehajtását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Moszkva elzárkózik az európai hagyományos fegyverrendszerek korlátozásáról kötött megállapodás újratárgyalása elől.

A Handelsblatt című német újságnak adott interjúban Szergej Lavrov rámutatott arra, hogy kormánya fontosnak tart minden olyan megállapodást, amely javítja Európa biztonságát.

Az orosz külügyminiszter nem említette, hogy a szerződés újratárgyalásának a tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs elvetése lenne a feltétele. Leszögezte azonban, hogy Moszkva a hagyományos fegyverrendszerek korlátozása terén építő szellemű hozzáállást vár el a NATO tagállamaitól.

A téma napirenden szerepel a német külügyminiszter mai moszkvai látogatásán is. Frank Walter Steinmeier tanácskozik kollégájával, Szergej Lavrovval, majd felkeresi Vlagyimir Putyin elnököt, és találkozik Dmitrij Medvegyevvel is, akit a nemrég tartott parlamenti választásból győztesként kikerült Egységes Oroszország az államföi tisztségre jelölt. Így a német külügyminiszter lesz az első nyugati politikus, aki tárgyal az új orosz elnökjelölttel.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást