Szakadozik Belgium

InfoRádió / MTI
2007. december 16. 10:37
Belgiumban egy vallon politikus felvetette: valamilyen módon Franciaországhoz lehetne kapcsolni Belgium frankofon részét, ha a flamandokkal nem sikerül megállapodni a belpolitikai válság megoldásában.

Daniel Ducarme, a Reformer Mozgalom (MR) nevű vallon liberális párt volt elnöke kijelentette: a válság elmélyülése esetén el kell gondolkodni a "francia Belgium" megteremtésén, amely védelmi vagy külpolitikai kérdésekben "társulna" Franciaországhoz. Ez a "francia Belgium" Vallóniából és Brüsszelből állhatna.

Belgiumban a június 10-ei parlamenti választások óta nem sikerült kormányt alakítani, alapvetően azért, mert a valamivel szegényebb, franciaajkú Vallónia pártjai nem hajlandók elfogadni az ország mintegy 60 százalékát kitevő flamandok azon követelését, hogy tovább növeljék a két közösség, illetve a két tartomány önállóságát.

A vallonok attól tartanak, hogy ha ezt megtennék, akkor a tehetősebb Flandria elhanyagolná az ország déli részén fekvő Vallónia fejlesztését.

Hogy meddig növelhető a két közösség és a két tartomány önálló döntési jogkörének bővítése a közös szövetségi állam kereteinek szétfeszítése nélkül, egyre drámaiabban merül fel a több mint fél éve húzódó politikai egyeztetések során.

A közvélemény-kutatási adatok ugyan azt támasztják alá, hogy a lakosság túlnyomó többsége továbbra is a közös állam, a "belga identitás" megőrzése mellett van, és ezen belül is inkább a flamandok között tekinthető statisztikailag releváns mértékűnek a kettéválni akarók aránya, Ducarme kijelentése új megvilágításba helyezi a vitákat, hiszen személyében ezúttal nem szélsőséges nacionalista politikai tényező vetette fel a "francia kapcsolat" gondolatát.

Brüsszel egyébként túlnyomórészt franciaajkúnak számít, de flamand többségű területek veszik körül.

Ducarme szavainak "európai vetülete" is van. Szerinte a négy és fél milliós "francia Belgiumnak" az EU-ban zajló folyamatok miatt kellene törekednie a Franciaországgal való társulásra.

"Nem hiszek a mikroállamok hatékonyságában az Európai Unión belül. Az unió erősíti az államok jelenlétét, és a legnagyobbak lesznek - minden korábbinál inkább - a holnap döntéshozói" - mondta a vallon liberális politikus.