Egy legenda indul Putyin székéért

InfoRádió / MTI
2007. december 16. 17:40
Oroszországban államfőnek jelölte a választási törvényben előírt, legalább 500 fős kezdeményezőcsoport Vlagyimir Bukovszkijt, a szovjet idők egyik legismertebb másként gondolkodóját.

Jelölésével kapcsolatban maga Bukovszkij - akit annak idején, csaknem három évtizede Luís Corvalánra, a Chilei Kommunista Párt bebörtönzött vezetőjére cseréltek ki a szovjet hatóságok - többször kifejtette: nem hiszi, hogy akárcsak a választási törvényben előírt feltételeket is teljesíteni tudná, indulásával főleg állampolgári állásfoglalásának kíván hangot adni.

A kezdeményezőcsoport gyűlését követően még kétmillió támogató aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a Központi Választási Bizottság (CIK) regisztrálja az elnökjelöltet.

Bukovszkij esetében az is problémát jelenthet, hogy a törvény értelmében az elnöki mandátumra pályázó jelöltnek tíz éve az Oroszországi Föderációban kell élnie: az emigrációba kényszerített politikus e kérdésben az alkotmánybírósághoz fordult, amely meghozta ugyan november 1-jén döntését, de egyelőre nem tette közzé azt.

A gyűlést az Andrej Szaharov múzeumban tartották, mivel Mihail Kaszjanovhoz és Garri Kaszparovhoz hasonlóan Bukovszkijnak sem adtak bérbe megfelelő termet Moszkvában.

A több mint 800 támogató regisztrálását közjegyzők és a CIK képviselője is nyomon követte, így Bukovszkij hétfőn beadhatja papírjait a Központi Választási Bizottsághoz.

Ugyanakkor a politikus már jelezte: amennyiben a CIK nem fogadja el a dokumentumokat, fellebez a döntés ellen.