Emelkedik az amerikai vízum díja

Infostart
2007. december 14. 13:27
Januártól 30 százalékkal emelkedik az Egyesült Államokba utazáshoz szükséges vízum igénylési díja - jelentette be az amerikai külügyminisztérium. A tengeren túli kormány ebből a pénzből fedezné azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket a megnövekedett terrorveszély miatt tervez.

Aki idén igényel turista, üzleti vagy tanulmányi vízumot az Egyesült Államokba, annak 100 dollárba kerül a procedúra. Jövőre azonban mindezért már 131 dollárt kell fizetni.

A bevándorló vízumok kezelési díja 6 százalékkal, 335-ről 355 dollárra nő 2008. január 1-jétől.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint az Egyesült Államok ezzel a lépéssel azokat akarja kiszűrni, akik megélhetési okokból utaznának Amerikába.

Az ugyanis nem valószínű, hogy a többletből befolyó néhány százezer dollárból építene új biztonsági rendszert az ország - mondta Magyarics Tamás az InfoRádióban.

A szakértő fenntartja korábbi állítását, amely szerint belátható időn belül megszűnhet a magyarok vízumkötelezettsége az Egyesült Államok felé.

Szerinte ugyanis, ha a tengerentúliak rakétavédelmi rendszert akarnak építeni a közép-kelet-európai térségbe, azért valamit nyújtaniuk kell cserébe.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást