Elérte Dél-Korea partjait a tartályhajóból kifolyt olaj

Infostart
2007. december 8. 12:56
Dél-Koreában szombaton elérte a partot az az olajfolt, amely egy tartályhajó tengeri balesetét követően keletkezett, a szennyeződés egy közeli természetvédelmi területet és számos élőlényt pusztulással fenyeget.

A parti őrség a nyílt vízen a hatalmas hullámokkal és az erős széllel dacolva arra törekszik, hogy újabb olajfolt ne jusson el a partszakaszig. A Dél-Korea nyugati részén fekvő Mallipo festői strandján pedig több száz rendőr és helyi lakos kosarakba gyűjti a kőolajat. A térségben erős olajszag terjeng.

A Hebei Spirit nevű tanker egy uszálynak ütközött, akkor sérült meg. A hajóból több mint tízezer köbméter olaj fojt ki, a folt 20 kilométeres hosszúságban terült szét a vízen.

A dél-koreai hatóságok szerint a Hongkongban bejegyzett tartályhajó már lehorgonyzott, amikor a baleset történt. "Komolyan aggódunk, mert ökológiai katasztrófa fenyeget" - jelentette ki Kim Dzsong Szik, a tengerhajózási minisztérium egy vezető tisztviselője.

Az olajszennyezés a Szöultól 100 kilométerre délnyugatra fekvő partokat fenyegeti. A közeli nemzeti park a vándormadarak egyik fontos szárazföldi megállóhelye.

Dél-Koreában legutóbb 1995-ben történt súlyos tankerbaleset, akkor 5000 tonna olaj árasztotta el a déli partszakaszt.