Inkább egy futballista, mint a saját apám

Infostart
2007. december 3. 07:27
Egy nagy-britanniai felmérés szerint a gyermekek negyede úgy gondolja, hogy a saját apja nem tartozik a szűk családjához. Az is kiderült, hogy több fiú tekint példaképének egy futballistát, mint a saját apját.

A kutatók nagyjából ezer, 6 és 12 év közötti gyermeket kérdeztek meg. Kiderült, hogy a fiatalok jól érzik magukat, Nagy-Britanniát kiváló helynek tartják. Meglepő eredményt hoztak azonban a családi kapcsolatokat firtató kérdések.

A felmérés szerint az apák jelentősen háttérbe szorultak a családon belül, és sokkal inkább az anyák játsszák a "főszerepet". A gyermekek mindössze tizenegy százaléka választolt úgy, hogy ha problémája van, akkor elsőként az apjához fordul.

A saját apját csak a megkérdezettek 14 százaléka nevezte meg példaképének, miközben 26 százalék azt sem gondolja, hogy az apja a szűk családja része lenne. 25 százaléka inkább egy sztárt említ meg példaként, például David Beckhamet.

A szigetországban egyre több házasság végződik válással, a gyermekek 95 százaléka pedig ilyen esetekben az anyánál marad. Az ilyen családoknál pedig az apák egyre kevesebb szerepük van a gyermekük életében. Gyakori, hogy az apa a válás után teljesen eltűnik a gyermeke életéből.

A kutatás egyébként nem sokkal azután látott napvilágot, hogy David Cameron, az ellenzéki konzervatív párt vezetője azt mondta: a legtöbb szociális probléma alapja a családok széthullása.