Szorul a hurok Dr. Halál körül

Infostart
2007. november 28. 20:50
Az "utolsó esély hadművelet" keretében járja Európát és Latin-Amerikát Izrael vezető nácivadásza. Efraim Zuroff célja, hogy felkutassa azokat a még élő háborús bűnösöket, akik elmenekültek a felelősségük és az igazságszolgáltatás elől.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője szerint előbb-utóbb igazságot kell szolgáltatni, éppen ezért 7500 fontot (2,7 millió forintot) ajánlott fel annak, aki értékelhető információkkal szolgál a náci háborús bűnösökről.

Új kampányát, az "utolsó esély hadműveletet" Buenos Airesben nyitotta meg kedden, jövő héten pedig Európába repül. Arra készül, hogy megnevezze azokat az országokat - amelyek közül néhány az Európai Unió tagja -, ahol a keresett, és a felelősségre vonást ügyesen elkerülő egykori nácik élnek.

Efraim Zuroff több dél-amerikai ország vezetőitől kapott ígéretet arra, hogy igazságot szolgáltatnak, és bíróság elé állítják azokat, akik a II. világháborúban részt vettek a zsidók üldözésében és irtásában.

Bűnök, amelyek nem évülnek el

A Simon Wiesenthal Központ vezetője abban bízik, hogy az európai államok is együttműködőek lesznek, és vezetőik felismerik, hogy a nácik bűneit nem lehet úgy tekinteni, mint más bűncselekményeket, azok nem évülhetnek el.

A nácivadász listájának első helyén jelenleg a csak Doktor Halál, azaz Aribert Heim neve áll. A mauthauseni internálótábor egykori orvosa a vádak szerint egymaga legalább félezer ember haláláért felelős.

Akárcsak Auschwitzban Josef Mengele, ő is kísérletezett a jelenlegi Ausztria területén működött haláltáborba került zsidókon: halálos injekciókat adott be nekik, vagy érzéstelenítés nélkül végzett műtéteket a bentlakókon, pusztán azért, mert "unatkozott".

A hatóságok évek óta követik Aribert Heim nyomát: a szálak jelenleg Chilébe vezetnek, Efraim Zuroff szerint egyre szorul a hurok a 94 éves egykori náci körül.

Elkaphatják

Európában is halad a - főleg Németországban és Ausztriában élő - háborús bűnösök felderítése. Egyikük, a 94 esztendős Milovij Asner a náci rendőrség horvátországi vezetője volt, zsidók, cigányok és ellenállók vére tapad a kezéhez.

A férfi jelenleg Ausztriában él, és jogosan tart attól, hogy visszatérjen szülőhazájába, Horvátországban ugyanis bíróság elé állítanák háborús bűnök elkövetésének vádjával.

"Természetesen még tucatnyian vagy több százan élnek, rejtőzködnek a világban, ám mi leghamarabb a legnagyobb halat akarjuk elkapni. Tudatni akarjuk velük, hogy sosem hagyunk fel az utánuk való kutatással" - jelentette ki Efraim Zuroff.