Tőkés László: Ha én nem indulok, lehet, hogy az RMDSZ sem jut be

Infostart
2007. november 26. 11:15
A romániai európai parlamenti választásokon függetlenként induló Tőkés László nem biztos abban, hogy ha ő nem méreti meg magát egyéni jelöltként, a külön listát állító RMDSZ átlépte volna az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Tőkés László szerint a demokratikus versenyhelyzet mozgósította az RMDSZ-t, illetve szavazóit, ennek köszönhető, hogy a magyarok olyan nagy számban jelentek meg a szavazóurnák előtt.

A királyhágómelléki református püspök nagy sikernek értékeli, hogy várhatóan három magyar is bekerül Romániából az EP-be.

Bár Frunda György, az RMDSZ listavezetője szerint a magyarokat akár öt 5 ember is képviselhetné, ha Tőkés László elfogadja a szövetség ajánlatát, és az ő listájuk második helyéről várta volna a szavazók támogatását, a püspök szerint ez csak az RMDSZ utólagos leleménye.

Tőkés László hozzátette: azzal, hogy külön indult, megmaradt a romániai magyarság szabadsága a demokratikus választásra.

A királyhágómelléki református püspök elmondta azt is: az EP-ben elsősorban a romániai magyarság autonómiájáért fog küzdeni.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást