A Golán-kérdés is felkerül a csúcs napirendjére

InfoRádió / MTI
2007. november 23. 20:50
Az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy a Golán-fennsík kérdését is az annapolisi nemzetközi közel-keleti konferencia napirendjére tűzzék - jelentette be pénteken este Damaszkuszban Valid Muallem szíriai külügyminiszter. Hozzátette, hogy Szíria megvárja a hivatalos megerősítést, mielőtt dönt a tanácskozáson való részvételről.

Muallem elmondta, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter telefonált szaúdi kollégájának, Szaúd al-Fejszálnak, és közölte, hogy a november 27-i tanácskozáson napirendre tűzik az Izrael által megszállt és annektált, Szíria által teljes egészében visszakövetelt Golán-fennsík kérdését is. Muallem korábban kijelentette: Damaszkusz nem vesz részt az amerikai ihletésű tanácskozáson, amennyiben Washington nem veszi fel a napirendi pontok közé a Golán-fennsík ügyét. Az erről szóló izraeli-szíriai tárgyalásokat már 2000-ben befagyasztották.

A hírt egyelőre nem kommentálták Washingtonból.

Előzőleg eredménytelenül végződtek azok az izraeli-palesztin tárgyalások, amelyeknek az lett volna a célja, hogy a két fél fogadjon el egy közös dokumentumot még az annapolisi nemzetközi Közel-Kelet-konferencia előtt. A tárgyalások kudarcáról Mahmúd Abbász palesztin elnök számolt be pénteken Kairóban az Arab Liga külügyminiszteri tanácskozásán. Ugyanakkor a részvevők bejelentették: az arab országok elfogadták a meghívást Annapolisba és azon miniszteri szinten képviseltetik magukat.