Kártalanítják a bankok az adatlopás kárvallottjait

Infostart
2007. november 21. 16:20
Az utóbbi idők legnagyobb politikai botránya van kibontakozóban Nagy-Britanniában, miután a kormány este elismerte, hogy elveszítette 25 millió adózó személyes adatait. Az eset közel egy hónapja történt, de a kormány úgymond időt akart adni a bankoknak, hogy felkészüljenek az ügyfelek rohamára. Az ellenzék a kormány hozzáértését kérdőjelezi meg, a britek közben idegesen figyelik a bankszámláikat, attól tartva, hogy valaki adataikat felhasználva meglopja őket. Szerdán Gordon Brown miniszterelnök is bocsánatot kért az ügyben.

A "hatékony" brit dolgozók elvándorlásáról és a szerinte szerényebb mentális képességű kelet-európaiak bevándorlásáról értekezett hétvégi glosszájában Rod Liddle, a BBC reggeli krónikájának volt főszerkesztője és a Sunday Times kolumnistája. Liddle-nek azonban most jó oka van honfitársai között keresni azokat, akiknek nem éppen stabil az ítélőképességük.

Hatékonyság és hanyagság

Alistair Darling brit pénzügyminiszter ugyanis egy hónappal az eset után a parlament esti ülésén - az ellenzék hallható elégedetlenségétől kísérve - beismerte, hogy a brit adóhivatal "elveszített" két CD-t, rajta 25 millió ember - köztük nagy valószínűséggel az InfoRádió tudósítójának - személyes adataival.

A CD-ket a hatékonyság jegyében egy külső csomagküldő céggel továbbították, egyszerű postai és még csak nem is ajánlott küldeményként. A csomagküldő cég a "kiszervezés" korának szokásos védekezésével élt: mivel nincs írásos nyoma, hogy egyáltalán feladták náluk a CD-ket, nem ők a felelősök.

"Sajnáljuk a stresszt"

Darling a parlamenti ellenzék megdöbbent morgásától kísérve azt mondta keddi felszólalásában: "mélységesen sajnálja" azt a stresszt, amit az eset okozni fog, de hozzátette: egyelőre nincs arra utaló jel, hogy valaki megpróbált volna visszaélni az adatokkal. Szerdán már maga Gordon Brown miniszterelnök - előtte éveken át pénzügyminiszter - is bocsánatot kért.

Darling arra sürgette a briteket, hogy gyakrabban vizsgálják meg banki egyenlegüket, és azonnal jelentsék, ha valami rendelleneset tapasztalnak. Azokat, akiket esetleg adataik felhasználásával meglopnak, a bankszakma etikai kódexe értelmében teljes kártérítés illet meg - tette hozzá.

Az eset nyomán azonnal lemondott a brit adóhivatal főnöke. Az ügy roppant kínos a munkáspárti kormánynak, amelynek népszerűsége már így is nagyot esett azzal, hogy elhalasztotta a korábban őszre beígért előrehozott választásokat. A konzervatív és liberális ellenzék nem is vesztegette az időt, és a kormány hozzáértését kezdte bírálni.
"Nem védték meg az állampolgárokat"

George Osborne, a konzervatív árnyékkormány pénzügyminisztere azt mondta: a kormány alapvető feladatában, az állampolgárok védelmében vallott kudarcot. A konzervatívok a kormánynak a hozzáértésről szóló egy korábbi ígéretét gúnyolva azt mondták a parlamentben: inkább abban kéne igyekezniük, hogy a legegyszerűbb dolgokban ne hibázzanak.

Nagy-Britanniában a személyi igazolvány hiányában az emberek például születési adataikkal és lakcímük bemondásával azonosítják magukat, amikor telefonon próbálnak ügyintézni. A lakosságot évek óta arra nevelik, hogy a különböző egyenlegeket semmisítse meg, és ne dobja ki, mert azok csalók kezébe juthatnak.

Az elhagyott CD-ken a gyermekgondozási támogatást kapó családok banki és társadalombiztosítási adatai szerepeltek, amelyek segítségével például csalók hitelkártyákat tudnak igényelni, majd ezeket saját postacímükre irányítani.

Az elkövető védelmet kap

A brit bulvársajtó információi szerint egy adóhivatali informatikus okolható az adatvesztésért. Beszámolók szerint az illetőnek felajánlották, hogy az adófizetők pénzén egy hotelban szálljon meg, ahol 24 órás védelmet kap. A biztonságiak ugyanis a sajtó és a bűncselekményre is hajlamos kárvallottak támadásától tartanak.

A közvetlen felelősnek minden bizonnyal fegyelmi eljárással kell szembenéznie, ezt azonban elhalasztják a rendőrségi vizsgálat lezárásáig.

Lehetséges, hogy az adóhivatal eddigi elnöke, a hivataláról az eset miatt lemondott Paul Gray mindezek után "megúszhatja" egy egyszerű, idő előtti nyugdíjazással.

A brit adóhivatalt mostanában számos kritika éri, amelynek átszervezése a jelenlegi miniszterelnök, Gordon Brown pénzügyminiszterségéhez köthető. Több intézmény összevonása után ugyanis az adatkezelés lassult. Van olyan panaszos cég, amelynek például több, mint negyedévet kellett várnia arra, hogy kapjon egy adószámot.