Játszva is lehet segíteni az éhezőkön

Infostart
2007. november 12. 05:19
Ötvenezer éhező számára elegendő rizst "adományoztak" egy internetes játék résztvevői. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) által indított játékon minden helyes válasszal rizst lehet nyerni a rászorulók számára.

A FreeRice (Ingyen rizs) nevű játékban a résztvevők a szókincsüket tesztelhetik, és közben jótékonykodnak is; minden helyes válasszal ugyanis annyi pénzt adományoznak, amellyel fél deka rizst lehet vásárolni.

A pénzt honlapon hirdető cégek állják, a rizst a WFP vásárolja meg és osztja szét a rászorulók között.

A játék október elején kezdődött, és máris 65 tonna rizst "játszottak össze" - ez pedig 50 ezer ember egy napi ellátására elegendő - jelentette be a WFP.

A Világélelmezési Program vezetője, Josette Sheeran szerint a játék bebizonyította, hogy a világhálót milyen remekül lehet használni arra is, hogy felhívják az emberek figyelmét az éhezésre, amely a világ egyik legsúlyosabb problémája.

Az emberek érzékenységét bizonyítja, hogy a WFP-nek hirdetnie sem kellett a játékot, a bloggerek és az olyan népszerű internetes portálok, mint például a Facebook és a YouTube segítségével magától elterjedt a híre.

A játékot az internetes adománygyűjtés egyik úttörője, John Breen találta ki.