Lemond Bush elnök "imázsguruja"

InfoRádió / MTI
2007. október 31. 16:09
Lemond külügyi államtitkári posztjáról Karen Hughes, akit George Bush amerikai elnök elsősorban azért emelt be kormányába, hogy javítson az Egyesült Államok nemzetközi megítélésén - hangzott el a CBS hírműsorában szerdán.

Hughes egyike az amerikai elnök azon tanácsadóinak, akik a második elnöki periódusának vége felé közeledő, lassan "béna kacsává" váló Bush biztos texasi hátterét jelentették, és akiknek a száma az utóbbi hónapokban megfogyatkozott.

A CBS megjegyezte: az Egyesült Államok megítélése cseppet sem javult azóta, hogy a korábban tévériporterként és médiaszakértőként dolgozó Hughes két éve imázsjavító kampányba kezdett.

Karen Hughes - aki az év végéig marad posztján, utána visszatér Texasba -feladata elsősorban az volt, hogy elfogadhatóbbá tegye a Fehér Ház politikáját, céljait, nézeteit. Külön foglalkozott azzal, hogyan reagáljon Washington a muszlim világból érkező bírálatokra, hogyan oszlassa el a téves információkat.

"A negatív események sosem segítenek" - jegyezte meg azzal a kérdéssel kapcsolatban, miképpen befolyásolja az Egyesült Államok hírnevét például az, hogy a Blackwater amerikai biztonsági magáncég kommandósai a múlt hónapban ártatlan iraki civileket öltek meg egy bagdadi lövöldözésben.

Hughes a megelőző évekhez képest négyszer több interjút szervezett az arab világ sajtójában, három "gyorsreagálású hírközpontot" létesített a tengerentúlon. Megkétszerezte a közdiplomácia költségvetését, még sportsztárokat is külföldre menesztett nem hivatalos diplomatákként az amerikai imázs jobbítására.

A Pew kutatóközpont adatai szerint a népszerűtlen iraki háború azonban olyan mértékű imázsgyengítő erő, amelyet Washington nem képes ellensúlyozni. A muszlim Indonéziában például az Egyesült Államokról kedvező képet alkotók aránya a 2000. évi 75 százalékról tavaly 30 százalékra csökkent.

Hughes mindenesetre arról számolt be, hogy a muszlimokkal és arabokkal folytatott tárgyalásain partnerei számára nem az iraki háború, hanem az izraeli-palesztin viszály merült fel legfontosabb kérdésként. Ezért javasolta két éve Bush elnöknek és Condoleezza Rice külügyminiszternek: az amerikai segítség a hat évtizede húzódó konfliktus megoldására minden egyébnél jobban erősítené az Egyesült Államok nemzetközi népszerűségi mutatóját.