40 ezer évnyi börtön a madridi robbantások vádlottjainak

Infostart
2007. október 31. 13:14
A madridi bíróság közel 40 ezer évnyi börtönbüntetést szabott ki a 2004 márciusában vonatok ellen végrehajtott merényletek három fő vádlottjának.

A spanyol főváros főpályaudvarán 2004. március 11-én követtek el merényleteket, melyekben 191 ember meghalt, 1841-en pedig megsebesültek. A madridi bíróság a három fő vádlottnak összesen mintegy 40 ezer évnyi börtönbüntetést szabott ki.

A bíróság ugyanakkor felmentette a merényletek egyik feltételezett szervezőjét, az "Egyiptomi Mohamed" néven ismertté vált Oszman Rabeit. Az Olaszországban elfogott férfi egy milánói bíróságon várta az ítélet kihirdetését.

A 28 vádlott (köztük egy nő) közül 19 marokkói arab és kilenc spanyol származású volt. Az arab származásúak közül három férfit a merényletek megtervezéséért és kivitelezéséért ítéltek el.

Az ítélet szerint a 191 halálos áldozat mindegyikéért fejenként 30 évnyi, az 1841 sebesültért pedig 18 évnyi börtönbüntetést kaptak.

A brit közszolgálati televízió, a BBC madridi tudósítója ugyanakkor rámutat, hogy az ítéletnek inkább szimbolikus jelentősége van, hiszen Spanyolországban a maximálisan kiszabható börtönbüntetés 40 év.

A kilenc spanyol vádlott közül hármat bizonyítékok hiányában felmentettek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ítélet Madridban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást