Hódít a génmódosított gabona Európában

Infostart
2007. október 29. 20:40
Tavaly óta 77 százalékkal nőtt a genetikailag módosított gabonafélékkel bevetett területek nagysága Európában. Idén már több mint ezer négyzetkilométerről takarítottak be génmódosított kukoricát.

A biotechnológiai vállalatok szerint az adatok arról tanúskodnak, hogy a génmódosított vetőmagok vonzók a gazdák számára, és nem jelentenek környezeti kockázatot.

A génmódosított gabonafélék közül Európában nagyobb területen csak a kukoricát termesztik, amely ellenáll a kukoricamoly pusztításának.

Az ellenálló fajtát Európában először tíz évvel ezelőtt Spanyolországban vetették, azóta Francia-, Német- és Csehországban is termesztik. Franciaországban egy év alatt megháromszorozódott a vetésterület. Magyarország jelenleg hivatalosan génmódosított növényektől mentesnek számít.

Bár a génmódosított növények termesztésének növekedése dinamikus, az ezer négyzetkilométer még így is csak a töredéke az európai művelt területeknek. A világon körülbelül egymillió négyzetkilométeren nőnek gm-növények.

A génmódosított növények termesztését több környezetvédő szervezet is ellenzi, mert szerintük ezek a hasznos rovarokat is kipusztítják.