Bizottság vizsgálja a politikusok vagyonosodását Szlovákiában

Infostart
2007. október 26. 14:15
Szlovákiában a politikusok vagyoni helyzetével parlamenti bizottság foglalkozik. A testüket hatásköre azonban korlátozott, míg működése csupán formális - állítja több polgárjogi szervezet.

Több mint ötszázra tehető azoknak a személyeknek a száma, akiknek Szlovákiában évente március végéig vagyonosodási nyilatkozatot kell tenniük az erre illetékes parlamenti bizottságnak. Ebbe a körbe tartoznak a kormány tagjai, a parlamenti képviselők, a központi állami szervek vezetői, valamint a frekvencia tanács, továbbá a közszolgálati televíziót és rádiót felügyelő bizottság tagjai is.

A törvény szerint a parlamenti bizottság vizsgálatot kezdeményezhet azokban az esetekben, amikor a vagyonnyilatkozat alapján kételyek merülnek fel a bevétel vagy a vagyon eredetéről.

Szankció nélkül

Szankciókat azonban a bizottság csak azokban az esetekben rendelhet el, amikor valaki nem tesz eleget a törvény alapján meghatározott kötelességének, vagy nem tartja be a nyilatkozat leadásának határidejét. A törvény életbelépése óta még nem fordult elő, hogy magasrangú politikus ellen szankciókat rendeltek volna el.

A szlovákiai politikusoknak és közéleti személyeknek az adóhatóságnál is évente eleget kell tenniük kötelezettségeiknek, úgy mint az ország bármely polgárának, vagyis március végéig le kell adniuk adóbevallásukat.

A legismertebb eset, amikor gyanú merült politikus vagyonszerzése kapcsán, még a '90-es évek második felében történt, amikor az akkor ellenzékben lévő Vladimir Meciar nem tudta bizonyítani, miből fizette a több tíz millió koronát érő trencsénteplici villáját, később azonban felesége igazolta a mindeddig homályos pénzkölcsön tényét. A hatóságok időközben az eljárást leállították, pedig a volt kormányfő hatalmas vagyonszerzését sokak szerint azóta sem sikerült szavahihetően bizonyítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást