"Elképzeltem, ahogy lefejeznek"

Infostart
2007. október 25. 08:34
Alan Johnstont, a BBC brit közszolgálati médium újságíróját 114 napig tartották fogva a Gáza-övezetben. A tudósító most a BBC Panoráma című műsorában beszélt arról, miként élte át a megpróbáltatásokat, miként képzelte el a cellájában, ahogy fogvatartói lefejezik...

"Nagyon mély depressziós szakaszokon mentem át a cellámban" - mesélte a BBC Panoráma című műsorában Alan Johnston. A brit közszolgálati televízió újságíróját idén március 12-én hurcolták el palesztin fegyveresek. Az újságíró elrablójaként később a magát Dzsais al-Iszlámnak (Iszlám Hadserege) nevező szélsőséges csoport jelentkezett.

A 45 éves férfi július 4-én szabadult ki, ám addig rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül. Saját bevallása szerint az egyik legrosszabb pillanat az volt, amikor fogvatartói láncokkal felszerelkezve besétáltak a cellájába és közölték vele, hogy várhatóan kivégzik "Zarkavi-módra".

"Elképzeltem, amint rám adják a vörös ruhát"

Az al-Kaida iraki szárnyának volt vezetője, Abu Muszab al-Zarkavi több olyan videófelvételt is készített, melyen foglyul ejtett embereket fejeztek le.

"Elképzeltem, amint rám adják azt a vörös ruhát, amit a videókon látott foglyok viseltek. Elképzeltem egyiküket egy csuklyával a fején, egy másikat, amint kést nyom a hátamba, aztán elvágják a torkom. Még azt is elképzeltem, ahogy a vér ömlik a fejemből. Elképzeltem, ahogy lefejeznek" - mondta Alan Johnston.

A BBC tudósítója volt az egyetlen, állandóan a Gáza-övezetben tartózkodó nyugati riporter. Alan Johnston márciusi elrablása előtt már három éve élt és dolgozott a régióban.

Bomba az övön

Fogsága idején egy alkalommal az Iszlám Hadserege arra kényszerítette, hogy egy derekén övre erősített bombának látszó tárggyal beszéljen egy videófelvételen. Azt mondták neki, a bomba felrobban, ha megpróbálják kiszabadítani.

Alan Johnston megpróbált pozitívan hozzáállni a helyzethez, de ez nem mindig sikerült: "Állandó harc volt ez a depresszióval. Volt néhány időszak, amikor nagyon rosszul voltam. Emlékszem, egyszer lehajoltam, hogy felvegyek valamit a földről, és úgy maradtam, mert eltöltött az az érzés, hogy az életem végleg tönkrement".

A szabadság mámorító élménye

A BBC tudósítója szerint voltak olyan pillanatok, amikor megbánta, hogy nem hallgatott a figyelmeztetésekre és nem hagyta ott a Gáza-övezetet. Szabadulását - melyet három hónapig tartó alkudozás előzött meg - "szétfeszítő pillanatként" élte meg és azóta komolyan elgondolkozott a jövőjéről.

"Természetesen a bezártság élménye hosszan velem marad, de szerencsém volt, hogy igazából nem bántalmaztak, ami segített túlélni az egészet" - mondta Alan Johnston.