Elraboltak hét embert egy nigériai olajfúrótoronyról

InfoRádió / MTI
2007. október 21. 15:22
Fegyveresek elraboltak szombat éjszaka hét olajipari dolgozót, köztük három külföldit egy nigériai olajfúró toronyról a Niger folyó deltájában.

A fegyveresek négy nigériait, egy britet, egy oroszt és egy horvátot hurcoltak magukkal az angol-holland Royal Dutch Shell cég által működtetett fúrótoronyról. A támadók mintegy harminc motorcsónakon érkeztek, és háromórányi tűzharcot vívtak a fúrótornyot őrző katonákkal. A hosszú tűzharc ellenére csak egyetlen személyi sérülés történt. Egyelőre semmilyen csoport sem jelentkezett az akció elkövetőjeként.

Az emberrabló akció után a cég minden dolgozót kitelepített a létesítményből, amelyet már 2006 februárjában is ért egy ilyen jellegű támadás. Az olajjövedelmek igazságosabb elosztását követelő szakadár csoportok és váltságdíjat követelő fegyveres bűnbandák több mint 200 külföldit - túlnyomórészt olajipari dolgozót - raboltak el Nigéria déli részén 2006 eleje óta.

Az újabb emberrablás csapás a Shell azon terveire, hogy visszaállítja az olajkitermelés korábbi szintjét a Niger deltájának nyugati részén. A cég kénytelen volt napi 477 ezer hordóval csökkenteni a kitermelést 2006 eleje óta a fegyveres csoportok olajlétesítmények elleni támadásai miatt.

Nigéria a legnagyobb olajkitermelő ország Afrikában és a világ 8. legnagyobb olajexportálója, de 2006 eleje óta 25 százalékkal csökkent kitermelése a Niger deltájában uralkodó veszélyes állapotok miatt.

A mostani volt egyébként az első nagyobb támadás egy olajipari létesítmény ellen Umaru Yar'Adua elnök hivatalba lépése óta. Az államfő kezdetben ígéretesnek tűnő békefolyamatot indított útjára azzal, hogy elvben elfogadta a dél-nigériai olajmezők térségeiben működő lázadó csoportok követelését, amely szerint e térségeknek nagyobb önállóságot kell kapniuk.